Stadig flere ansatte i skoler og barnehager får tredje vaksinedose.

Stadig flere ansatte i skoler og barnehager får tredje vaksinedose.

Foto: Britt Glosvik
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Tre av fire i skoler og barnehager ikke vaksinert

Fortsatt er det bare en av fire ansatte i barnehager og skoler og barnehager som har fått tredje vaksinedose.

Det er en økning fra for to uker siden. Da var andele 11,5 prosent. Det viser nye tall fra Folkehelseinstituttet, melder Kunnskapsdepartementet (FHI) i pressemelding.

– Blant de over 45 år har nå 42 prosent fått tredje dose, og mange flere vil få vaksinen i ukene som kommer. Det lover godt. Vi trenger at ansatte får tilbud om tredje dose så raskt som mulig og jeg oppfordrer de som er klare nå til å ta kontakt med kommunen for å få time, sier kunnskapsminister Tonje Brenna i pressemeldingen.

Regjeringen har besluttet at ansatte i skoler og barnehager skal prioriteres for tredje vaksinedose. Det er så langt satt 67.000 oppfriskningsdoser til ansatte i skoler og barnehager.

42 prosent av ansatte i skoler og barnehager mellom 45 og 70 år har nå fått tredje vaksinedose. I befolkningen generelt er det tilsvarende tallet for denne aldersgruppen omlag 35 prosent. Blant ansatte mellom 18 og 44 år har 12 prosent fått vaksinen, mot 9 prosent av befolkningen generelt i denne aldersgruppen.

FHI anbefaler at det skal gå minst 20 uker mellom dose to og oppfriskningsdosen. Det setter en begrensning på hvor raskt vaksineringen kan gjennomføres. Men i løpet av neste uke vil to av tre fullvaksinerte ansatte enten ha fått oppfriskningsdose eller være klare for vaksinasjon.

Alle ansatte med tre vaksinedoser får unntak fra karantenereglene så lenge det er mer enn en uke siden de tok siste dose.

– Jeg vil oppfordre alle ansatte til å ta tredje dose så raskt de kan. Det vil bety færre i karantene, det gir den enkelte enda bedre beskyttelse og det betyr at det blir lettere å holde skoler og barnehager åpne, sier kunnskapsminister Tonje Brenna.