Ordfører Helga Pedersen (Ap) i Tana kommune synes det var en tung avgjørelse å vedta å fjerne rådmannen.

Ordfører Helga Pedersen (Ap) i Tana kommune synes det var en tung avgjørelse å vedta å fjerne rådmannen.

Alf Helge Jensen, Finnmarken

Tana-rådmann vedtatt fjernet på dagen

Det økonomiske bedrageriet av Tana kommune har ført til at politikerne mistet tilliten til rådmann Jørn Aslaksen. Torsdag vedtok kommunestyret å fjerne rådmannen.

– Det var en tung og enstemmig avgjørelse, uttaler ordfører Helga Pedersen (Ap) i en sms til Kommunal Rapport etter behandlingen.

Avslutter arbeidsforholdet

I midten av november ble en kommunal leder var siktet for å ha anvist og fakturert fiktive fakturaer i en årrekke. Lederen er siktet for grov økonomisk utroskap mot kommunen for minst 10 millioner kroner.

Saken har avdekket manglende internkontroll i kommunen. Dette har ført til at politikerne har mistet tilliten til rådmann Jørn Aslaksen. 

I forrige uke behandlet formannskapet i hemmelighet en personalsak angående rådmannens framtid. Torsdag besluttet kommunestyret bak lukkede dører at rådmannen må gå.

– Sakens alvor og omfang gjør at dette måtte bli løsningen. Det er viktig å påpeke at bakgrunnen er at én av våre medarbeidere grovt har misbrukt den tillit han har fått, noe som igjen rammer rådmannen fordi internkontrollen har sviktet, utdyper ordfører Helga Pedersen til avisa ifinnmark.no.

Fakta

En sentral kommunal leder i Tana er siktet for grov økonomisk utroskap for 10 millioner kroner.

Lederen er siktet for å ha anvist og attestert fiktive fakturaer til flere selskaper gjennom en årrekke.

Politiet mener at lederen har samarbeidet med en Hamar-mann, og at de har delt pengene de har hentet ut av kommunen.

Den siktede Hamar-mannen sitter i varetekt.

– Bør undersøkes nærmere

I vedtaket heter det at Tana kommunestyre «avslutter arbeidsforholdet med rådmann». Ordføreren viser til at dette betyr at rådmannen går på dagen, og at det utløser en etterlønnsavtale. 

Det var ingen veg utenom denne løsningen, mener Børre Steinar Børresen i Tana Venstre.

– Vi har i mange år fått rapporter fra rådmannen om at internkontrollen har vært i skjønneste orden. Denne saken viser at dette er direkte feilinformasjon, sier Børresen.

Han er kritisk til den ledelsen kommunen har hatt de siste 15 årene.

– Jeg mener at mange viktige avgjørelser har blitt tatt av politisk ledelse og administrasjonen på bakrommet i lukkethet. En ny ledelse vil gi en positiv virkning for Tana kommune som organisasjon, sier Børresen.

Han mener at kommunen nå bør vurdere om tjenesteforsømmelsen til rådmannen er så grov at den bør politianmeldes.

– Dette er noe vi bør undersøke nærmere og ta stilling til, sier Børresen.

Rådmann Jørn Aslaksen har blitt forelagt uttalelsene til Børresen, men han har ikke svart på våre henvendelser. Rådmannen er for tiden sykemeldt.

Sviktende tillit

Ordfører Helga Pedersen har tidligere vist til at saken avslører alvorlige mangler i kommunens internkontroll. Hun har pekt på at rådmannen har beklaget dette, og at han skal ha betegnet det som flaut.

– Når man vet det man vet i dag, er det åpenbart at man burde gjort mange ting annerledes. Vi har hatt sviktende rutiner, brudd på innkjøpsreglementet og har ikke hatt ting på stell, har hun uttalt til Kommunal Rapport.

Fram til nyttår vil kommunalsjef for helse og omsorg, Anu Nilsen, fungere som rådmann i Tana. Ifølge ifinnmark.no skal læreren Trond Arne Anti ansettes som midlertidig rådmann fra 1. januar.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.