Ansatte i Halden kommune som bor i Sverige, får en grensereiseseddel som de viser fram hver gang de passerer Svinesund, opplyser leder Solfrid Ramdal ved Halden helsehus.

Ansatte i Halden kommune som bor i Sverige, får en grensereiseseddel som de viser fram hver gang de passerer Svinesund, opplyser leder Solfrid Ramdal ved Halden helsehus.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Svenske pasienter stanses ved grensen

Kommunegrensen til Norge er åpen for svensker som pendler til jobb, men koronastengt for svenske pasienter med avtale.

Odd Inge Skjævesland

STOCKHOLM

Ingen andre land i Europa har så lang felles grense som Norge og Sverige, og det er ikke bare ulv og skiturister som beveger seg på kryss og tvers av Kjølen.

Svensker som har kortere vei til Røros eller Trysil enn til et svensk sykehus, har vært på legebesøk, blitt operert eller blitt født på norsk side. Årsaken er en avtale helsemyndighetene i Jemtland og Herjedalen har inngått med blant annet sykehuset i Røros.

Rundt 100 pasienter har det siste halvannet året blitt sendt fra Funäsdalen i Sverige til Røros i stedet for Östersund, som ligger nesten tre ganger så langt unna.

– Men koronaviruset gjør nå at vi ikke lenger kan sende pasienter til Norge, sier Göran Hallman til Kommunal Rapport.

Han er helsepolitisk rådgiver i region Jemtland og Herjedalen.

– Vi kan fortsatt sende henvisninger til lege på Røros, hvor svenske pasienter føres opp på ventelisten. Men de kan ikke få et avtalt tidspunkt for behandling siden vi ikke vet når grensen åpnes for dem igjen, sier Hallman, som påpeker at transporten går til Östersund hvis liv står på spill.

Ja til jobbpendling

Hvis en svenske derimot bor i grensenære byer som Arvika eller Torsby, er det ikke noe problem å komme seg på jobben i for eksempel Kongsvinger. Det fremgår av regjeringens regler for grensekontroll som skal vare fram til 13. april.

– Med unntaket for arbeidspendlingen er situasjonen nesten uproblematisk, sier Trond Erik Grundt, daglig leder ved Grensetjänesten Norge-Sverige i Morokulien.

Rundt 40.000 svensker pendler til jobb i Norge. Den eneste endringen fra før koronakrisen, er at de må ha med dokumentasjon på at de har jobb i Norge, og legitimasjon.

Halden gir grensereiseseddel

Den klart hyppigste transportetappen fra bolig i Sverige til jobb i Norge går over Svinesund. Blant mange andre pendler daglig flere sykepleiere og helsefagarbeidere til blant annet Halden. På sykehjemmet Halden helsehus er nærmere 15 av 200 ansatte bosatt i Sverige.

– Halden kommune har gitt pendlerne en grensereiseseddel som de viser fram hver gang de passerer Svinesund, opplyser Solfrid Ramdal, som er enhetsleder på Halden helsehus.

Den eneste utfordringen hun har opplevd etter koronautbruddet, er at Sverige har andre regler for testing.

– I Norge har vi lav terskel for testing av helsepersonell. Hvis en ansatt bor et par timer unna på svensk side, er det ikke like lett å få testet dem. Da kan det bli forsinkelser i hvor raskt den ansatte kan være tilbake på jobb i Halden, sier Ramdal.

Robek-smitte?

Fylkesmannen i Innlandet har hatt koronamøter med länsstyrelsene i Värmland og Dalarna om blant annet beredskapssamarbeidet.

– Den kontakten er en styrke der vi er nå, sier kommunal- og samordningsdirektør Anne Kathrine Fossum.

– Kommunene i Innlandet har også et tett samarbeid med sine nabokommuner over grensen. Det bidrar til gode løsninger og muligheten til å løse eventuelle utfordringer i fellesskap, sier Fossum.

ODD INGE SKJÆVESLAND