På dette rommet bor en mor og hennes to barn på ubestemt tid i akuttinnkvartering i Porsgrunn. Hjemme i Ukraina hadde de en treroms leilighet.

På dette rommet bor en mor og hennes to barn på ubestemt tid i akuttinnkvartering i Porsgrunn. Hjemme i Ukraina hadde de en treroms leilighet.

Foto: Britt Glosvik
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Støre varsler proposisjon for å sikre rask bosetting

Om kort tid vil det komme en proposisjon for Stortinget som skal sikre rask bosetting og velferdstilbud til ukrainske flyktninger, varsler statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Høye ankomster legger press på velferdstjenester som barnehage, skole og helsetjenester. Det vil merkes i både vertskommuner for mottak og i kommunene hvor flyktningene blir bosatt, sa Støre under sin Ukraina-redegjørelse for Stortinget.

Omfattende lovendringer

Før påske sendte regjeringen ut et forslag på høring som skal sørge for omfattende lovendringer for å hjelpe kommunene.

– Enkelte ordninger og tjenester må tilpasses. Også nordmenn kan merke konsekvenser av det, sier statsministeren.

Han legger til at regjeringen fikk verdifulle innspill, blant annet om rettsvernet til enslige barn og tilstrekkelig språkopplæring til flyktningene som kommer.

– Regjeringen jobber med å vurdere høringsinnspillene og vil om kort tid legge fram en proposisjon for Stortinget med forslag til regelendringer.

Advarte mot ny flaskehals

Registrering av ukrainske flyktninger i Norge har tatt mye tid. Tirsdag advarte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om at bosetting i kommunene kan bli en ny flaskehals.

– De neste ukene vil mange ukrainske voksne og barn få bosted i norske kommuner. Avhengig av antallet som kommer til Norge, kan bosetting senere bli en ny flaskehals, sa Støre i sin redegjørelse i Stortinget om krigen i Ukraina.

Flere har ikke svart

Kommunene har samlet så langt meldt at de kan bosette 33.375 personer i 2022.

– Det er fortsatt 32 kommuner som ikke har svart på anmodningen fra IMDi. Vi venter derfor at det endelige tallet vil bli høyere, sa Støre.

52 kommuner har også meldt at de kan ta imot langt flere enn de er bedt om, sa han og viste til Bærum og Hægebostad som eksempler.