
Slik skal kommuneoverlegene få en tydeligere rolle
– Det er et for stort spenn i hvordan kommuneoverlegen brukes, sier avdelingsdirektør Knut Berglund i Helsedirektoratet. Nå skal de prioritere folkehelsearbeid og beredskap.
Under koronapandemien ble kommuneoverlegene mer synlige lokalt, men samtidig kom det også fram at kommunene brukte dem ulikt, og at rollen framsto utydelig, ifølge koronakommisjonen.
Nå skal en ny veileder klargjøre kommuneoverlegens oppgaver.
Kommuneoverlegene jobber med alt fra administrasjon og ledelse av fastlegekontor, krisehåndtering, beredskap, miljørettet helsevern og folkehelse.
Mange av dem jobber deltid.
– Det er et for stort spenn i hvordan kommuneoverlegen brukes. Veilederen skal bidra til at kommuneledelsen bruker kommuneoverlegens kompetanse som samfunnsmedisiner, spesielt til rådgivning innen folkehelse- og beredskapsområdet, sier Knut Berglund, avdelingsdirektør for samfunnshelse i Helsedirektoratet.
– Kan gi råd om grøntområder
Kommuneoverlege Bettina Fossberg i Lillestrøm tror at kommuneoverlegens rolle også kan bidra til at den samfunnsmedisinske kompetansen blir brukt mer strategisk i hele organisasjonen.
– Vi kan gi råd om alt fra utvikling av veier, grøntområder og skolestruktur til sykdomsutbrudd, folkehelsetiltak og samarbeid med frivilligheten. Derfor er det viktig å få gode strukturer rundt rollen så kommunene kan få kommuneoverlegens råd for å ta gode valg til beste for befolkningen, sier Fossberg.