Utdanningsforbundet i Sør-Varanger mener assistenter kan bidra til å hindre mobbing. Illustrasjonsfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Utdanningsforbundet i Sør-Varanger mener assistenter kan bidra til å hindre mobbing. Illustrasjonsfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Skolene bruker stadig flere assistenter

Andelen assistenter i grunnskolen har økt med 30 prosent de siste ti årene. Trysil, Våler i Viken, Skaun og Sør-Varanger er blant kommunene med størst økning. Sør-Varanger forsvarer sine tall. 

Skoleåret 2009–2010 var det 7.700 assistentårsverk i grunnskolen. I år har tallet økt til 10.000. Det viser tall fra Grunnskolens Informasjonssystem (GSI).

FAKTA

Assistenter er ikke en ensartet gruppe når det gjelder kompetanse.

Betegnelsen «assistent» brukes som regel om ufaglærte uten formell bakgrunn og faglærte med for eksempel barne- og ungdomsarbeiderutdanning.

Personer med høyere utdanning som ikke har lærerutdanning eller universitets- og høyskoleutdanning inklusive pedagogisk utdanning, er også omfattet av betegnelsen fordi disse personene ikke oppfyller kompetansekravene for å kunne ansettes i lærerstilling.

Kilde: Utdanningsdirektoratet

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.