Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sju av ti sykepleieledere har vurdert å slutte

Sju av ti sykepleierledere som svarer på en undersøkelse har vurdert å slutte de siste 12 månedene. Situasjonen er verst i sykehjem og hjemmesykepleie.

Det er 708 førstelinjeledere i forskjellige døgnkontinuerlige helsevirksomheter som har besvart den nylige undersøkelsen, gjort på oppdrag for Norsk Sykepleierforbund.

Ifølge rapporten ga et flertall en begrunnelse som handlet om for høyt arbeidspress.

Høy arbeidsbelastning

Hovedgrunnene for at ledere som svarer har vurdert å slutte, er oppgitt å være arbeidsbelastning, lønn og manglende støtte fra egne ledere.

Blant førstelinjeledere i sykehjem har 75 prosent vurdert å slutte, og blant ansatte i hjemmesykepleie er andelen 72 prosent. I sykehus har 56 prosent vurdert å slutte.

Også dette kommer fram i rapporten:

  • 82 prosent av førstelinjelederne mener det er vanskelig å skaffe vikarer med tilsvarende kompetanse ved korttidsfravær.
  • 67 prosent mener også det er vanskelig å erstatte de som slutter med ansatte med et tilsvarende kompetansenivå, og i sykehjem er andelen 79 prosent.
  • Kun 45 prosent av lederne i døgnkontinuerlige virksomheter i kommunene mener at de har en sammensetning av kompetanse blant ansatte som samsvarer med behovene.

Bekymret for pasientene

Leder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen mener situasjonen er alvorlig.

– Pasientsikkerhet og ansattes arbeidsmiljø henger nært sammen. Hvis faglig kvalitet oppleves som dårlig øker det risikoen for at sykepleiere slutter. Og det blir vanskelig å rekruttere nye. Det gjelder også ledere, sier Sverresdatter Larsen i en pressemelding.

Det er Analyseselskapet Agenda Kaupang som har gjort undersøkelsen for Norsk Sykepleierforbund.

(©NTB)