Statsminister Jonas Gahr Støre og Camilla Stoltenberg i FHI under pressekonferensen om koronasituasjonen i Marmorhallen.

Statsminister Jonas Gahr Støre og Camilla Stoltenberg i FHI under pressekonferensen om koronasituasjonen i Marmorhallen.

Foto: Annika Byrde / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Regionale tiltak aktuelt flere steder

Det kan bli iverksatt regionale tiltak flere steder i Norge etter omikron-utbruddet de siste dagene. I Oslo-regionen innføres munnbindpåbud, mer hjemmekontor og antallsbegrensning fra fredag.

Saken oppdateres:

– Vi innfører koronatiltak på tre nivåer. Det blir regionale tiltak for kommunene som er spesielt berørt av smitte, det blir skjerpede tiltak for innreisende til Norge, og nasjonale tiltak som gjelder for hele Norge, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse torsdag.

– Fortsatt er vi nødt til å holde avstand for å få kontroll på smittespredningen, men det betyr ikke at vi ikke kan ha god kontakt med hverandre. Vi kan også gå på utesteder, slår Støre fast.

Han sier det raskt kan bli behov for ytterligere tiltak dersom situasjonen forverrer seg.

Statsforvalter i Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland, opplyste torsdag til VG at «pluss minus ti kommuner» i Viken ønsker å innføre samme regionale tiltak som regjeringen har lagt fram.

Torsdag kveld skriver Aftenposten at Kongsberg, Øvre Eiker, Jevnaker og Lunner kommune er blant dem som ønsker å bli del av forskriften. I Øvre Eiker ble det torsdag påvist ett tilfelle av omikronsmitte.

Statsforvalteren i Vestland ber regjeringen innføre regionale tiltak for Bergen og elleve andre kommuner.

Det er langt på vei de samme tiltakene som er innført for Oslo og kommunene rundt, som Statsforvalteren i Vestland også vil ha i følgende kommuner.

Alver, Askøy, Austevoll, Austrheim, Bergen, Bjørnafjorden, Kvam, Osterøy, Samnanger, Vaksdal, Voss og Øygarden.

Det dreier seg om påbud om munnbind, påbud om hjemmekontor så langt det lar seg gjøre, antallsbegrensninger på private arrangementer og plikt til registrering av gjester på serveringssteder.

I tillegg ber Statsforvalteren om at det innføres karanteneplikt for nærkontakter av smittede fram til negativt prøvesvar.

Julebordsmitte

I alt 50–60 personer er koronasmittet etter julebordet på Aker Brygge den 26. november. Screeningen av koronatestene fra juleborddeltakerne har så langt avdekket 10 til 15 sannsynlige omikrontilfeller.

– Jeg har fått beskjed av kommuneoverlegen i kveld om at vi har ett bekreftet tilfelle av omikron. Det er knyttet til selskapet på Aker Brygge, sier ordfører Knut Kvale (Sp) i Øvre Eiker til Drammens Tidende.

Fra før er det bekreftet to omikrontilfeller i Øygarden og to i Ullensaker.

Dette er tiltakene:

Påbud/krav i Oslo-området

  • Munnbindpåbud på steder der det ikke er mulig å minst én meters avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, innendørs stasjonsområder og taxi. Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under tolv år, eller for de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.
  • Påbud om hjemmekontor: Arbeidsplasser skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken, der det er mulig uten at det går utover viktige og nødvendige tjenester.
  • Maks 100 personer samlet på private arrangementer på offentlig sted og i leide eller lånte lokaler.
  • Serveringssteder og arrangører får plikt til å registrere gjester.
  • Bordservering av alkohol for serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling.
  • Krav om at alle gjestene har sitteplasser på serveringssteder som har skjenkebevilling.
  • Antallsbegrensninger for innendørs arrangementer uten faste tilviste plasser med inntil 600 (i kohorter på 200).
  • Tiltakene gjelder i Oslo, Asker, Bærum, Grue, Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Eidskog, Hurdal, Nannestad, Ullensaker, Gjerdrum, Nes, Lørenskog, Lillestrøm, Rælingen, Aurskog-Høland, Enebakk, Nordre Follo, Ås, Nesodden, Frogn, Eidsvoll og Nittedal.

Nasjonale tiltak:

  • Det er anbefalt å redusere antall nærkontakter. Hold gjerne en meters avstand der det er mulig. Unngå klemming og håndhilsing.
  • Det er anbefalt å ta i bruk hjemmekontor der det er mulig uten at det går ut over viktige og nødvendige tjenester. Anbefalingen går ut på at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken.
  • Det er anbefalt å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten, samt på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.
  • Fra og med midnatt må alle som kommer til Norge, teste seg innen 24 timer. Det gjelder både vaksinerte og uvaksinerte. Reisende kan teste seg på en teststasjon på grenseoverganger, ved en offentlig teststasjon eller en selvtest. Hvis testen er positiv, er den reisende pålagt å gjennomføre en PCR-test raskest mulig og senest innen 24 timer.

Allerede innførte tiltak

Tiltak som alt er innført for å hindre spredning av omikron:

  • Isolasjonstiden forlenges til sju dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.
  • Smittekarantene i ti dager for nærkontakter som er husstandsmedlemmer og tilsvarende nære til personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og på dag sju. Ved negativ test på dag sju kan karantenen avsluttes.
  • Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter ved mistanke om smitte av omikronvarianten. De skal testes med PCR-test så snart som mulig, og mellom dag tre og sju etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer fram til første test er negativ.
  • Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus. Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.