Nyheter
Reagerer på KS-ledervalg: – Sjokkerende og arrogant
Arbeiderpartiets Frode Berge (Ap), medlem av valgkomiteen på landstinget i KS, reagerer skarpt etter at Samfunnsbedriftene avgjorde valget på KS-leder.
– Vi har hatt denne prosessen og har snakka om valg av ny ledelse. Samfunnsbedriftene tar ikke engang bryet med å gå på talerstolen og gjøre rede for holdningen sin. Det er sjokkerende, arrogant og jeg har aldri opplevd maken. Dette vil reise en debatt om vedtekter i KS, og hvordan Samfunnsbedriftenes rolle skal være videre, sier Berge.
Protokolltilførsel
Det ble også en protokolltilførsel om Samfunnsbedriftenes rolle fra SV-delegat Sunniva Holmås Eidsvoll. Der står det blant annet at
«Samfunnsbedriftene er etter vedtektene ikke representert i valgkomiteen, men har likevel lagt opp til en prosess på dette møtet for å avgjøre valget av leder og nestleder. Samfunnsbedriftene sendte et notat til valgkomiteen for å påvirke ledervalget der de trakk frem til dels kontroversielle politiske standpunkter. I tillegg har de operert med en egen prosess, på siden av valgkomiteens prosess, for å ta stilling til lederkandidatene. Samfunnsbedriftene er bedrifter som i sine hjemkommuner og fylker er underlagt eierskap og demokratisk styre av folkevalgte politikere. Dette mener jeg gjør det særlig problematisk at de bruker sine delegater på landstinget for å påvirke valgkomiteen og avgjøre valg av ledelse og ikke forholde seg til flertallet på landstinget fra de demokratisk valgte delegatene.»
De borgerlige partiene avviste protokolltilførelsen og mente at arbeidet i valgkomiteen hadde gått greit.
Grundig prosess
– Vi har hatt en grundig prosess i Samfunnsbedriftene etter at valgkomiteen ikke kom fram til en samlet vurdering. Det er en helhetsvurdering av hva vi mener er best for hele KS. Vi har støttet det valget som gjør at KS best mulig kan oppnå sine mål i henhold til vedtektene. Vi ønsker å være en del av det som skjer i KS interessepolitisk og også litt arbeidspolitisk, sier Pål Smits fra Samfunnsbedriftene.
– Noen mener dere har overprøvd det politiske flertallet på landstinget. Hva sier du til det?
– Noen vil si det. Vi har ikke lagt vekt på det partipolitiske. Hun kunne kommet fra Rødt, det hadde ikke hatt noe å si for oss. Vi mente Helgesen var den beste av de to kandidatene som ble presentert.
– Det er ikke risikabelt at dere har lagt dere ut med to av de store partiene her i forsamlingen, med tanke på framtiden i KS?
– Det vil framtiden vise. Det vil jeg ikke kommentere noe videre. Vi mener vi har gjort det vi mener er best for KS. Primært hadde vi ønsket at valgkomiteen kom fram til en ledertrio som vi kunne stilt oss bak. Vi har ikke ønsket å være på vippen, og det har vi vært veldig tydelig på overfor valgkomiteen. Vi har flere ganger bedt komiteen om å komme til enighet, og vi har spilt inn forslag til kompromiss for å se om de kunne klare å enes disse to fløyene. Men det har ikke vært vilje til å snakke om det engang fra den ene fløyen. Jeg vil si det er dårlig håndtverk fra den ene fløyen, sier Smits i en kommentar til Kommunal Rapport.
Bråk tidligere også
Også ved forrige landsting var det bråk rundt Samfunnsbedriftenes rolle i KS. Da var det Oslos Raymond Johansen (Ap) tok til orde for at Samfunnsbedriftene ikke burde ha stemmerett.
SV og Ap har ønsket å redusere Samfunnsbedriftenes innflytelse, men da spørsmålet om tilknytning ble behandlet i hovedstyret i KS i mai i fjor, vedtok flertallet at «Det er sterkt ønskelig at Samfunnsbedriftene er tilknyttet KS gjennom hovedavtalen. Det er derfor ikke ønskelig å tilrå vedtektsendringer nå.»
– Føles nesten bortkasta
– Det er mange som blir skuffet over at det ikke er de politiske prosessene som er avgjørende. Vi har jo jobba i partiet med nominasjoner, og det føles nesten bortkasta. Men slik er reglementet, så det godtar jeg, sier Aud Hove (Sp) som endte med å bli andre nestleder.
Hun mener at Samfunnsbedriftene ikke kjenner henne, og at det kanskje var derfor de ikke stemte på henne.
Da Kommunal Rapport snakket med nyvalgt 1. nestleder, Odd Stangeland, dagen etter ledervalget var han opptatt av å peke på at KS har lange tradisjoner for å være et samlet lag.
– Ser du behovet for en vedtektsendring som fratar Samfunnsbedriftene stemmeretten neste gang det skal velges ny leder?
– Det er ikke et spørsmål jeg vil svare på. Det er medlemskommunene som setter agenda for KS, ikke enkeltpersoner. Jeg kommer til å gjøre det medlemmer i KS gir i oppdrag og etter gjeldende vedtekter.
Stangeland ser det som uheldig at det blir såpass stor splittelse i landstinget rundt valg, men han ønsker å se framover.
– I stedet for å se tilbake på det som har skjedd, må vi se framover. Det er ikke opp til meg å peke på løsninger, men vi må tørre å tenke på hvordan KS kan bli et enda mer samlende lag. Det viktigste er at kommunene og fylkeskommunene må være i førersetet på hvordan KS er skrudd sammen.