Professor mener at ordførerens søknad om fritak bør bli godkjent
Ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) i Stavanger har gjort det klart at hun vil trekke seg. Kommunestyret avgjør hvilke folkevalgte verv hun skal få fritak fra.
Onsdag ettermiddag ble det kjent at Stavangers ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) ønsker å trekke seg etter at det ble kjent at hun har brukt partimidler til privat bruk. Pengeforbruket utgjorde til sammen 51.148 kroner.
– Jeg ser jeg har gjort en feil, uttalte Sissel Knutsen Hegdal (H) ifølge NTB til Aftenbladet.
– Jeg kommer til å trekke meg nå, ja, sa hun til avisen.
– Bred margin
Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt gjør det klart at en ordfører ikke bare kan trekke seg, men må søke kommunestyret om fritak fra sitt verv. I kommunelovens paragraf 7–9 pekes det på at hvis en folkevalgt ikke kan ivareta vervet sitt uten at det fører til vesentlig ulempe for seg selv, kan kommunestyret frita den folkevalgte etter søknad.
– Dette er ikke en sak som er så alvorlig at kommunestyret kan frata ordføreren vervet, men det kan gi fritak hvis, og så langt, ordføreren søker om det. Her har kommunestyret en bred margin for skjønnsmessige vurderinger, sier Bernt.
Bernt er ikke i tvil om at den oppmerksomheten saken har fått, med anmodning fra partiets sentrale ledelse om politianmeldelse, vil oppleves som svært belastende for ordføreren.
– Med den oppmerksomheten denne saken har fått, finner jeg det helt rimelig at ordføreren finner denne saken så ubehagelig at hun synes det er vanskelig å stå i vervet, og at en søknad om fritak på dette grunnlaget bør bli godkjent, sier Bernt.
Søker med ulike begrunnelser
Hva skal til for at en ordfører får innvilget fritak? I begynnelsen av august søkte daværende Dyrøy-ordfører Kjell-Sverre Myrvoll (Sp) om fritak fra alle politiske verv ut perioden. Begrunnelsen var helseutfordringer. Myrvoll hadde da vært sykemeldt siden juni. 23. august innvilget kommunestyret i Dyrøy fritak, og valgte Marit Alvig Espenes (Ap) til ny ordfører.
I Tjeldsund fikk Robin Ridderseth innvilget midlertidig fritak som ordfører i seks måneder, fram til 4. september. Begrunnelsen hans var at selskapet han er faglig leder i, hadde fått beskjed om at vervet som ordfører ikke var forenelig med stillingen som faglig leder. Ridderseth skrev at han trengte tid til å finne en erstatter, eventuelt at direktoratet eller departementet snudde i saken.
Onsdag denne uka ble det kjent at ordfører i Meråker, Kari Anita Furunes (Sp), søker fritak fra vervet sitt. Årsaken er at hun er blitt tilbudt en ny jobb i stillingen som kvalitet- og forbedringsleder ved Hydro Sunndal. Furunes uttalte til Trønder-Avisa at jobben var en mulighet hun ikke kunne la gå fra seg. Søknaden er ennå ikke behandlet av kommunestyret.
Må søke tre fritak
Ordføreren i Stavanger har også fast verv som medlem av både formannskap og kommunestyret/bystyre. Dette er tre separate verv. Om ordføreren også ønsker fritak fra vervene i formannskap og bystyre, så må hun sende inn egne søknader til kommunestyret om dette.
Det er ikke gitt at alle tre søknadene vil bli godkjent.
– For disse to vervene er terskelen for hva man skal måtte tåle kanskje noe høyere. Man kan jo fortsette i kommunestyret, selv om man har fått en ubehagelig sak mot seg. Ordføreren står her i en særstilling som kommunens ansikt utad. Det må kommunestyret vurderer konkret ut fra sakens innhold, sier Bernt.
Kjell-Sverre Myrvold i Dyrøy sendte én søknad, der han søkte om fritak fra alle verv ut perioden. Og fikk fritak fra samtlige.
Vil ikke kommentere
Onsdag ettermiddag opplyste politisk sekretær Hanne Navdal Vatnaland i Stavanger kommune til Aftenbladet at kommunen ikke har mottatt noen søknad. Kommunal Rapport har spurt ordfører Sissel Knutsen Hegdal om hvilke verv hun kommer til å søke fritak fra.
– Jeg er for tiden sykemeldt og har ikke en kommentar til det nå, uttaler ordføreren i en tekstmelding.