– Vi skal kjøre vår prosess og ta en avgjørelse, sier ordfører Olav Harald Ulstein (Frp) i Sykkylven.

– Vi skal kjøre vår prosess og ta en avgjørelse, sier ordfører Olav Harald Ulstein (Frp) i Sykkylven.

Foto: Sykkylven kommune

Partikollegaer på Stortinget vil skrote Helseplattformen. Men denne Frp-ordføreren er mer positiv

Frp på Stortinget har fremmet forslag om stanse videre innføring av Helseplattformen. Ordfører Olav Harald Ulstein (Frp) advarer mot at negative erfaringer blir vektlagt og hørt. 

– Vi har lagt opp vårt løp med politisk behandling av Helseplattformen i 2024 og en eventuell innføring i 2026, sier ordfører Olav Harald Ulstein i Sykkylven i Møre og Romsdal.

Helseplattformen skal være en felles elektronisk pasientjournal for kommuner, sykehus, private spesialister og fastleger i Helse-Midt Norge. For første gang skal informasjon om pasienter kunne flyte trygt og kjapt mellom instansene i helsevesenet, men både leger på både St. Olavs hospital, fastleger og kommuner har helt siden plattformen ble tatt i bruk varslet om alvorlige feil. Senest 6. desember meldte Trondheim kommune at over 300 henvisninger fra fastleger til ulike enheter i kommunen ikke var blitt fanget opp i Helseplattformen.

Sykehus utsetter

Nå har styret i Helse Møre og Romsdal vedtatt ikke å innføre Helseplattformen i april, slik planen var. 

– Jeg vet ikke hvor mye utsettelsen av Helseplattformen har å si for oss. Vi har ikke kommet så langt, vi skal behandle saken i 2024. Vi må gå dypere inn i hva det er som gjør at en så stor aktør velger å utsette, men det behøver ikke å bety at vi kommer noe senere inn av den grunn, sier Ulstein.

Minst 21 av 66 kommuner har ennå ikke gjort en bindende avtale om å kjøpe aksjer i Helseplattformen. Nå øker skepsisen hos flere. For to uker siden ba Stjørdal kommunestyre kommunedirektøren om å starte en innovativ anskaffelsesprosess for å finne et alternativ til Helseplattformen. Samtidig fikk kommunedirektøren fullmakt til å si opp opsjonen med Helseplattformen.

– Vi skal utrede

Sylvi Listhaug, Bård Hoksrud og Morten Wold fra Frp fremmet nylig forslag i Stortinget om å stanse videre innføring av Helseplattformen og vurdere andre alternativer der systemet er tatt i bruk.

 Ulstein sier at han ikke umiddelbart vil ta til seg oppfordringen fra Frp lokalt.

– Vi har en prosess som vi skal igjennom. I prosessen skal vi belyse både positive og negative sider. Det blir veldig fort at negative erfaringer blir vektlagt og hørt. Så er det aktører som er fornøyde. Det hører vi ikke så mye om. Vi skal kjøre vår prosess og ta en avgjørelse, sier han.

– Det er snakk om store beløp og en komplisert teknologi. Er det vanskelig å ta stilling til Helseplattformen?

– Ja, det er en veldig vanskelig sak, selv om vi får en god saksframstilling. Det kan komme skjær i sjøen, selv om man har alle fakta på bordet. Saken er veldig omfangsrik og gjelder både økonomi og praktisk gjennomføring. Men det er ikke så enkelt å stå utenfor heller. Det blir veldig spennende, den dagen saken ligger på bordet.

Den nye digitaliserings- og forvaltningsministeren, Karianne Oldernes Tung (Ap), har tro på Helseplattformen.

– Intensjonene er gode. Det at man får felles journal uavhengig av sykehus, kommunal helsetjeneste eller fastlege, er bra. Det øker pasientsikkerheten. Men så har det vært humpete på veien, og det må vi lære av. Hva skjedde, og hva skal gjøre for å unngå at det skjer igjen, sa hun nylig til Kommunal Rapport. 

HELSEPLATTFORMEN

  • Helseplattformen omfatter Helse-Midt Norge og alle kommunene i Trøndelag, Møre og Romsdal, i tillegg til Bindal i Nordland og Os i Innlandet.
  • Det tilsvarer omtrent 40.000 ansatte.
  • 19 kommuner har nå tatt i bruk Helseplattformen, i tillegg til St. Olavs hospital.
  • Helseplattformen valgte amerikanske selskapet Epic Systems Corporation til å lage Helseplattformen.
  • Helse Midt-Norge RHF budsjetterte med 3,3 milliarder kroner for hele gjennomføringen.
  • Selve kontraktsverdien for anskaffelsen med Epic var på 1,2 milliarder kroner.
  • I tillegg har Helseplattformen tegnet en kontrakt med IBM til 445 millioner kroner. Kontrakten handler om identitets- og tilgangsstyring.