– Vi har vært mer åpne om utfordringene enn andre kommuner, sier kommunedirektør Geir Olav Jensen i Verdal.

– Vi har vært mer åpne om utfordringene enn andre kommuner, sier kommunedirektør Geir Olav Jensen i Verdal.

Foto: Roger M. Svendsen, Innherred

Gule lapper og skyggeregnskap: Helsetilsynet gir Verdal refs

Helsetilsynet har avdekket flere lovbrudd i Verdal kommune etter at Helseplattformen ble innført. Ansatte har tatt i bruk gule lapper for å hindre feil.

– Innføringen av Helseplattformen i Verdal kommune har medført risiko for svikt i tjenester og pasientbehandling, skriver Helsetilsynet i en tilsynsrapport.

Verdal og Levanger innførte Helseplattformen samtidig i februar i fjor. I motsetning til Trondheim, som var først ute, i mai 2022, meldte ansatte i Verdal og Levanger fort om problemer. Nå har Helsetilsynet gjennomført et tilsyn i Verdal. Konklusjonen er at kommunen blant annet har brutt forsvarlighetskravet i helse- og omsorgstjenesteloven.

Feil tjenestested

Helsetilsynet mener at innføringen av Helseplattformen har medført høy risiko når det gjelder legemiddelhåndtering og meldingsutveksling,

Tilsynet avdekket blant annet at meldinger har kommet til feil tjenestested fordi pasienter ikke var registrert med oppdatert tjenestested. I ett tilfelle ble en pasient utskrevet fra sykehus på en fredag, men hjemmesykepleien fikk melding først mandag.

I tilsynet har ansatte i Verdal kommune fortalt at de er utrygge på om henvisninger ut av kommunen kommer fram. Ansatte i kommunen har fortalt at de har fulgt opp henvisninger med telefon til mottaker for å kontrollere at informasjonen er kommet fram. 

– Det har også forekommet at henvisninger har vært skrevet ut på papir og sendt med ambulanse til mottaker, skriver Helsetilsynet i sin rapport.

Skyggeregnskap

Noe av årsaken til usikkerheten, er at de ikke er mulig å se i løsningen om en henvisning er sendt og mottatt hos mottaker.

Ansatte har også fortalt at de har tatt i bruk gule lapper og skyggeregnskap i bok for å være sikre på at informasjon ikke går tapt.

Helsetilsynet påpeker videre at «opplæring av ansatte oppgis å ha vært utilstrekkelig, og det samme gjelder retting og oppfølging av feil, mangler og behov for utbedring av løsningen».

Kommunedirektør Geir Olav Jensen i Verdal sier at Verdal ikke nødvendigvis har gjort en dårligere innføringsjobb med Helseplattformen enn andre kommuner.

– Vi har vært åpne om utfordringene vi har. I ettertid ser vi blant annet at vi skulle lagt opp opplæringsløpet på en annen måte. Det handler om kontinuerlig opplæring etter at systemet ble tatt i bruk. Derfor har vi styrket med skulder-mot-skulder opplæringen, sier han.

I ettertid ser vi at vi skulle lagt opp opplæringsløpet på en annen måte
Geir Olav Jensen, kommunedirektør i Verdal

Helsetilsynet har bedt Verdal om å lage en handlingsplan innen 15. februar som viser hvordan kommunen vil korrigere manglene. I planen må kommunen beskrive hvordan Helseplattformen skal involveres.