Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap) er opptatt av at teknologien skal hjelpe oss i hverdagen.

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap) er opptatt av at teknologien skal hjelpe oss i hverdagen.

Foto: Terje Lien

Statsrådens råd til kommunene: – Ha litt risikovilje

Den nye digitaliserings- og forvaltningsministeren, Karianne Oldernes Tung (Ap), mener kommuneansatte og politikere skal ta imot kunstig intelligens med åpne armer, og være nysgjerrige på teknologien.

– Mitt råd er å ha litt risikovilje. Det er litt unorsk, men du må gjøre noen investeringer hvor du ikke ser gevinstene før ett par år etterpå.

Karianne Tungs beste råd til folkevalgte i møte med ny teknologi er at de er nysgjerrige og finner bruksområder. I ukas episode av Kommunal Rapports podkast Kontrollutvalget snakker hun om dette, og hvilke utfordringer som møter offentlig sektor når for eksempel kunstig intelligens (KI) skal tas i bruk.

Tålmodighet

– Det er utfordrende med digitaliseringen. Man må se investeringene over år, og ha en terskel for at noen ganger så går det ikke. Det gjelder enten det er digitale prosjekter i en eller annen form eller en innovativ anskaffelse. Prøv noen nye løsninger som kanskje ikke funker. Vær litt tålmodig, sier Tung, som selv har teknologibakgrunn og kommer fra jobben som daglig leder i Trondheim Tech Port.

Tung har også tro på den utskjelte Helseplattformen, som mange trønderske kommuner er koblet opp mot.

– Jeg har grunnleggende tro på Helseplattformen. Intensjonene er gode. Det at man får felles journal uavhengig av sykehus, kommunal helsetjeneste eller fastlege, er bra. Det øker pasientsikkerheten. Men så har det vært humpete på veien, og det må vi lære av. Hva skjedde, og hva skal gjøre for å unngå at det skjer igjen, sier hun.

Nytt departement

Tung har hatt ministerjobben i halvannen måned, og mye av tiden har gått med til å skille ut digitalisering og forvaltning fra resten av Kommunaldepartementet. Regjeringen har innsett at den digitale utviklingen går så fort at det er lurt at ett departement har ansvar for samordningen.

– Man trenger mer samordning, politisk kraft og styring av feltet. Det ser vi har effekt allerede, for digitalisering får mer oppmerksomhet med det nye departementet, sier hun.

Kommunene har et selvstendig ansvar for å sørge for digitalisering, og de er fremoverlent når det gjelder digitalisering, ifølge ministeren.

– Det nye departementet, sammen med KS, vil ha et samordningsansvar. Vi må ha en god digital grunnmur med bredbånd og infrastruktur som gjør digitaliseringen mulig. Så er det byggeklossene som Altinn og ID-porten og BankID. Infrastrukturen muliggjør at vi kan bruke disse felles plattformene, sier hun. 

Staten holder nå på med en storstilt rehabilitering av Altinn, som er bygd på gammel teknologi. Mye penger er satt av til det i statsbudsjettet.

Såpestykke

– Digitalisering er som et såpestykke. Det er litt vanskelig å få tak i hva vi egentlig snakker om. Det handler om at vi skal bruke digitale hjelpemidler for å gjøre hverdagen enklere. Men mitt mål er at vi ikke skal merke så mye til det, sier Tung.