Kan gå utover pasientsikkerheten og er en belastning for de ansatte, refser Riksrevisjonen. Trondheim var blant de første kommunene til å ta i bruk den nye helseplattformen.

Kan gå utover pasientsikkerheten og er en belastning for de ansatte, refser Riksrevisjonen. Trondheim var blant de første kommunene til å ta i bruk den nye helseplattformen. 

Foto: Ole Martin Wold

Riksrevisjonen refser IT-systemer i helsevesenet: Fungerer ikke som de skal

Nye IT-systemer i helsevesenet – som den svært omstridte Helseplattformen – fungerer ikke som de skal, mener Riksrevisjonen. De mener det er kritikkverdig.

Riksrevisjonen gir dermed refs på nest strengeste nivå i sin rapport om utnyttelsen av IT-systemene på sykehus. Helseplattformen fungerer klart dårligst, mener de.

– Dette kan gå utover pasientsikkerheten og er en belastning for de ansatte. Det er kritikkverdig, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Han sier at ingen av helseregionene har lyktes godt nok med digitaliseringen.

– Men Helseplattformen fungerer klart dårligst. Det kan få konsekvenser for pasientsikkerheten og er belastende for de ansatte. Dette er kritikkverdig, sier riksrevisoren.

Dobbeltarbeid

Ifølge Riksrevisjonen sier både leger og sykepleiere at de nye elektroniske systemene gjør det utfordrende å levere på de lovpålagte oppgavene om pasientopplysninger. Mange IT-systemer deler ikke opplysninger automatisk. Det blir mye dobbeltarbeid.

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen er ikke nårdig i kritikken av Helseplattformen.

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen er ikke nårdig i kritikken av Helseplattformen. 

Foto: Mathias Fossum / Riksrevisjonen

– Sykehusene har ikke kommet langt nok i digitaliseringen. Mange flere gevinster kan og må hentes ut. Dette er viktig for at helsetjenesten skal være bærekraftig framover. Leger og sykepleiere skal bruke tiden sin på å behandle pasienter, ikke på dobbeltregistrering og dobbeltrapportering i tungvinte IT-systemer, sier Schjøtt-Pedersen.

Helseplattformen trekkes altså fram som en versting. IT-systemet har fått massiv kritikk etter at det ble innført i Helse Midt-Norge, og helseminister Ingvild Kjerkol har måttet svare for problemene i Stortinget flere ganger.

Rødt krever stans

Rødt har vært blant partiene som har krevd at Kjerkol griper inn og stopper Helseplattformen.

– Dette viser ganske tydelig at digitalisering ikke automatisk sparer tid for helsepersonell, men det kan føre til plunder og heft og være enda en tidstyv om de ikke utvikles i tett samarbeid med dem som skal bruke dem, sier Rødts Seher Aydar om rapporten.

– Det kommer fram at utfordringene var særlig belastende for helsepersonell som bruker Helseplattformen. Dette bør være enda en vekker. Vi kan ikke lenger se på at et datasystem som ikke fungerer sliter ut ansatte, svekker pasientsikkerheten og tapper sykehuset for penger, sier hun.

- Må skrotes

Helseplattformen må stanses, mener Frp og Rødt etter at Riksrevisjonen ga IT-systemet refs.

Riksrevisjonen mener det er kritikkverdig at IT-systemene på sykehusene ikke fungerer, og at Helseplattformen er klart dårligst.

Frps Bård Hoksrud mener Helseplattformen nå må skrinlegges.

Bård Hoksrud (Frp) tar til orde for at helseplattformen må skrotes.

Bård Hoksrud (Frp) tar til orde for at helseplattformen må skrotes.

Foto: Terje Lien

– Jeg forventer at helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) endelig griper inn og slutter å skyve helseforetaket foran seg. Hele systemet må skrotes, slik at vi ikke sløser bort enda mer verdifulle ressurser i helsevesenet og slutter å sette pasienter liv og helse på spill, sier Hoksrud.

Rødt mener også plattformen må stanses.

– Dette bør være enda en vekker. Vi kan ikke lenger se på at et datasystem som ikke fungerer sliter ut ansatte, svekker pasientsikkerheten og tapper sykehuset for penger. Ingen flere sykehus må tvinges til å ta i bruk dette før problemene er løst, sier Seher Aydar.