Tidligere ordfører i Ullensaker, Tom Staahle (Frp), er blant de 20 som har brutt informasjonsplikten overfor Stortinget, skriver Dagens Næringsliv.

Tidligere ordfører i Ullensaker, Tom Staahle (Frp), er blant de 20 som har brutt informasjonsplikten overfor Stortinget, skriver Dagens Næringsliv.

Foto: Thomas Frigård

Over 20 politikere har brutt informasjonsplikten overfor Stortinget

Politikere som går fra regjeringen til nye jobber, har plikt til å opplyse om dette til Karantenemda. Ifølge Dagens Næringsliv har over 20 unnlatt å informere.

Over 20 eks-politikere har fått refs for brudd på informasjonsplikten de siste månedene. Det er mulig å gi gebyr, men det har ikke skjedd i noen av sakene, skriver Dagens Næringsliv.

Blant dem avisen navngir er Tom Staahle (bildet), tidligere ordfører for Frp i Ullensaker.

Kan få gebyr

Ifølge avisen har nemnda fått opplyst fra en rådgiver i Justisdepartementet at brudd på informasjonsplikten kan utløse gebyr som en reaksjon, men nemndleder Hill-Marta Solberg har kalt gebyr «en svært streng reaksjon».

– Hva gjelder sanksjonsbestemmelsene i dagens lov, viser jeg til at nemnda har påpekt behovet for at disse gjennomgås, da dagens regler er vanskelig å anvende. Det blir opp til Stortinget ved revisjon av loven å eventuelt fastsette nye regler, sier Solberg.

70 skal ut

Mandagens stortingsvalg fører til regjeringsskifte. Per nå er det over 70 statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere som kan få karantenesaker til behandling i året som kommer etter avgangen.

Et karantenelovutvalg er satt ned av den nåværende regjeringen. Utvalget skal komme med forslag til endring av loven og planen er å legge fram en lovproposisjon i første halvår av 2022.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.