Helfo mener flere kommuner har krevd for høye takster i forbindelse med koronatesting. Nå krever de at pengene tilbakebetales.

Helfo mener flere kommuner har krevd for høye takster i forbindelse med koronatesting. Nå krever de at pengene tilbakebetales.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Kommuner må tilbakebetale over 100 koronamillioner

Staten mener kommunene har krevd betaling for tjenester som ikke er levert.

Det skriver Nettavisen.

– Under koronapandemien har bred og effektiv testing vært en viktig oppgave for kommunene for å begrense smitte i befolkningen. Helfos analyser viser at flere kommuner har hatt høy bruk av pasientkontakttakster, i tillegg til takster for prøvetaking, i forbindelse med koronatesting. I den forbindelse kontrollerer Helfo at takstbruken har vært korrekt. Til nå har det blitt opprettet kontroll av refusjonskravene fra sju kommuner, sier seksjonssjef Ole Tarpness i Helfo til Nettavisen.

Oslo, Fredrikstad, Hamar, Trondheim, Bærum, Tønsberg og Kristiansand har alle fått krav om å tilbakebetale til sammen drøye 107 millioner kroner.

Ifølge Helfo ble de sju kommunene kontrollert fordi de lå høyt på utbetalinger på disse takstene i forhold til andre sammenlignbare kommuner. Kontrollene avdekket at mange av kravene ikke ga rett på refusjon.

Flere av kommunene har allerede tilbakebetalt pengene, men flere reagerer på Helfos krav.

- Vi mener Helfo ikke burde reagere på dette gitt omstendighetene, men vi har ikke fått gjennomslag for våre argumenter. Det er viktig å få fram av vi mener vi har brukt rett takst, men at vi i en hektisk periode ikke har vært god nok på å dokumentere det, sier Finansdirektør Olaf Løberg i Trondheim kommune til Nettavisen.

Trondheim har tilbakebetalt over 14 millioner kroner.