Helfo mener flere kommuner har krevd for høye takster i forbindelse med koronatesting. Nå krever de at pengene tilbakebetales.

Helfo mener flere kommuner har krevd for høye takster i forbindelse med koronatesting. Nå krever de at pengene tilbakebetales.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kommuner må tilbakebetale over 100 koronamillioner

Staten mener kommunene har krevd betaling for tjenester som ikke er levert.

Det skriver Nettavisen.

– Under koronapandemien har bred og effektiv testing vært en viktig oppgave for kommunene for å begrense smitte i befolkningen. Helfos analyser viser at flere kommuner har hatt høy bruk av pasientkontakttakster, i tillegg til takster for prøvetaking, i forbindelse med koronatesting. I den forbindelse kontrollerer Helfo at takstbruken har vært korrekt. Til nå har det blitt opprettet kontroll av refusjonskravene fra sju kommuner, sier seksjonssjef Ole Tarpness i Helfo til Nettavisen.

Oslo, Fredrikstad, Hamar, Trondheim, Bærum, Tønsberg og Kristiansand har alle fått krav om å tilbakebetale til sammen drøye 107 millioner kroner.

Ifølge Helfo ble de sju kommunene kontrollert fordi de lå høyt på utbetalinger på disse takstene i forhold til andre sammenlignbare kommuner. Kontrollene avdekket at mange av kravene ikke ga rett på refusjon.

Flere av kommunene har allerede tilbakebetalt pengene, men flere reagerer på Helfos krav.

- Vi mener Helfo ikke burde reagere på dette gitt omstendighetene, men vi har ikke fått gjennomslag for våre argumenter. Det er viktig å få fram av vi mener vi har brukt rett takst, men at vi i en hektisk periode ikke har vært god nok på å dokumentere det, sier Finansdirektør Olaf Løberg i Trondheim kommune til Nettavisen.

Trondheim har tilbakebetalt over 14 millioner kroner.