– Høyre fikk våren 2022 flertall på Stortinget for at regjeringen skulle utarbeide en handlingsplan for å redusere ensomhet. Jeg reagerer sterkt på at regjeringen ikke følger opp Stortingets vedtak på en bedre måte, sier Erlend Svardal Bøe.

– Høyre fikk våren 2022 flertall på Stortinget for at regjeringen skulle utarbeide en handlingsplan for å redusere ensomhet. Jeg reagerer sterkt på at regjeringen ikke følger opp Stortingets vedtak på en bedre måte, sier Erlend Svardal Bøe.

Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre skuffet over Folkehelsemeldingen

Det haster å gjøre mer på ensomhet, mener Høyre, som er skuffet over at regjeringen ikke tar et tydeligere grep i Folkehelsemeldingen.

I meldingen som ble lagt fram fredag, heter det at regjeringen skal vurdere en handlingsplan for forebygging av ensomhet i 2025.

Det er ikke godt nok, mener Høyres folkehelsepolitiske talsperson Erlend Svardal Bøe.

– Høyre fikk våren 2022 flertall på Stortinget for at regjeringen skulle utarbeide en handlingsplan for å redusere ensomhet. Jeg reagerer sterkt på at regjeringen ikke følger opp Stortingets vedtak på en bedre måte, sier han.

– For defensiv

Til NTB sier Bøe at han synes regjeringen er for defensiv.

– Veldig mye av meldingen handler om at man skal utrede og se nærmere på ting. Men mye av det som er lagt fram her, er ting Stortinget allerede har vedtatt, sier han.

Bøe mener også regjeringen burde ha vært langt mer konkret på det som går på inaktivitet og fedme.

– Regjeringen burde gjøre mer for å forebygge og redusere inaktivitet og fedme, for eksempel gjennom å foreslå nye oppfølgingsmodeller til ordningen med grønn resept. Fysisk aktivitet som en form for medisinering er underkommunisert, sier han.

I Folkehelsemeldingen heter det også at regjeringen vil arbeide for et vaksinasjonsprogram for voksne. Men her kunne regjeringen bare ha trykket på startknappen, mener Bøe.

– Dette finnes det masse kunnskap om, og det er også noe Stortinget vedtok for to år siden. Så det kunne man bare ha innført nå, sier han.

Høyre er enig i mange av de foreslåtte tiltakene på tobakksområdet.

– Men mange av disse var jo på høring i 2021 og ble rullet ut av Solberg-regjeringen allerede den gangen, påpeker Bøe.

Frp: Et mageplask

Frp mener Folkehelsemeldingen tar gull i tåkeprat, og kaller den «et mageplask».

– Ordet vurdere nevnes 85 ganger, og det sier sitt. Regjeringen legger fram et drøss av utfordringer, men kommer ikke med noen løsninger. Kjerkol har skrytt mye om hvor bra Folkehelsemeldingen skulle bli, men dette synes jeg ble et mageplask, sier Frps helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud.

Han trekker særlig fram psykisk helse blant barn og unge.

– Det er en av våre største folkehelseutfordringer. Der kommer ikke regjeringen med noen løsninger. Det eneste de har gjort, er å kutte i midler til viktige lavterskeltilbud innen psykisk helse som Mental helse og Kirkens SOS.

Frp reagerer også på at regjeringen vil forby salg av både røyk og snus på nettet.

– Det gjør bare livet vanskeligere for folk som heller vil snuse enn å røyke, sier Hoksrud.

Her kan du lese Folkehelsemeldingen.

(©NTB)