Kommuneportrettet
Historisk topplassering for Sigdal
Sigdal klatrer hele 113 plasser på årets kommunebarometer og ender for første gang blant de 50 beste.
Sigdal går fram i seks av totalt 12 sektorer på Kommunebarometeret i 2024. Mye av årsaken til den gode plasseringen er framgang i store sektorer som grunnskole, pleie og omsorg og barnehage.
Mye er bra, men kommunen har en del røde tall på økonomi, og kommunen går også tilbake i kategorien kostnadsnivå. Sigdal kan også vente seg en liten befolkningsøkning framover.
Tjenester
Kommunebarometeret: Plasseringen til Sigdal på Kommunebarometeret har variert mye siden 2019. Nå bykser kommunen fram 113 plasser og ender på en god 25. plass.
Barnehage: Her går Sigdal fram hele 346 til en 5. plass. Mye av årsaken at andelen private barnehager som oppfyller pedagognormen har økt betraktelig, dekningen er nå 100 prosent. Andel 1-5-åringer med barnehageplass har også økt betraktelig.
Grunnskole: Sigdal går fram 48 plasser fram til en 108. plass i denne sektoren. Noen av årsakene er en betydelig økning i andel elever som får leksehjelp, 1.–4. trinn. Andel lærere med kompetanse til å undervise på ungdomsskolen har økt, og det er en økning i grunnskolepoeng i snitt for de fire siste årene.
Barnevern: I denne kategorien går Sigdal fram 36 plasser fram til en 122 plass. Andel barn under omsorg som har tiltaksplan i snitt for de siste fire årene har økt. Sigdal har dessuten nesten doblet utgiftene til forebygging for 0–5 åringer.
Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Sigdal rangert på en 86. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er bedre enn i 2022, da endte kommunen på en 199. plass.
Økonomi
Her går Sigdal tilbake 12 plasser til en 43. plass på Kommunebarometeret for 2024.
Driftsresultat: Det siste året har kommunenes korrigerte driftsresultat blitt betydelig svekket og er nå på minussiden. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på – 3,77 prosent i fjor. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Sigdal leverte et korrigert netto driftsresultat på – 3,23 prosent av brutto driftsinntekter. Det er en ganske stor tilbakegang fra driftsresultatet på 3,27 prosent fra året før.
Disposisjonsfond: I 2023 var disposisjonsfondet til Sigdal 22,7 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed høyere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 14,25 prosent. Det betyr at Sigdal har et noe større handlingsrom enn de fleste andre kommuner.
Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,85 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Sigdal var dette tallet – 2,69 prosent.
Næringsliv
Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 ble Sigdal rangert på 153. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjorde det best i kategorien næringsliv, med 67. plass. Svakest gjorde kommunen det i sektoren for demografi med 272. plass.
Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Sigdal 2,3 prosent ved utgangen av juli. Landsgjennomsnittet for juli var 2,1 prosent
Framtida
Folketall: I Sigdal bor det litt over 3.000 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil øke med 1,6 prosent fram mot 2043.
Klima og natur: De siste fire årene er Sigdals klimagassutslipp redusert med 4,07 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,85 prosent. Kommunen går tilbake 93 plasser i denne sektoren og ender på en 309. plass i år. En av årsakene til tilbakegangen er en stor økning i energibruk i formålsbygg.