Kultursatsing har lagt ett av grunnlagene for at Harstad er én av tre byer som er i finalen om å bli årets mest attraktive by. Rådhuset i byen er et kjent landemerke i byen.

Kultursatsing har lagt ett av grunnlagene for at Harstad er én av tre byer som er i finalen om å bli årets mest attraktive by. Rådhuset i byen er et kjent landemerke i byen.

Foto: Agnar Kaarbø

Harstad, Bryne eller Sandnes blir mest attraktiv i år

Harstad, Bryne i Time og Sandnes satser alle på fotgjengerne. Dette har ført kommunene til finalen om å bli årets mest attraktive.

Årets finalister er tre byer i ulik størrelse som over tid har satset tydelig på sentrum, bygget identitet og kultur, og gjort grep for å gjøre stedene mindre bildominert, melder juryen for Attraktiv by-prisen 2022 i en pressemelding.

– Ved å lage gåvennlige sentrum med gode byrom, aktiviteter og en bred vifte av funksjoner legges det et grunnlag for å kunne leve bærekraftige hverdagsliv, sier juryleder Alexandria Algard i en pressemelding fra Kommunal- og distriktsdepartementet som deler ut prisen.

Les også: Distriktsutvikling krever mer enn arbeidsplasser

Om Bryne skriver juryen blant annet dette: «Som regionalt sentrum for et stort og bilbasert oppland på Jæren, har de likevel lykkes å skape et gåvennlig sentrum». 

Sandnes beskrives blant annet slik: «Over tid har Sandnes gjort flere grep som juryen oppfatter som viktige for å snu utviklingen og skape et attraktivt sentrum som i større grad kan være identitetsskapende og drivende for byens utvikling». 

Harstad hylles både for kultur og for satsing på gang og sykkelveier: «Gjennom Harstadpakken har byen lykkes med å legge tungtrafikken utenom sentrum og frigjort midler til utbygging av gang- og sykkelveisystem».

– Grunnlaget for bærekraftige steder er å lage steder hvor folk trives – hvor det er godt å være – og det er juryens oppfatning at årets finalister har gjort viktige grep for å oppnå nettopp det, sier Algard.

Skien og Porsgrunn mest attraktiv i fjor

I løpet av mai vil juryen besøke de tre finalistene og så avgjøre hvilken kandidat som skal kåres til Norges mest attraktive by i 2022.

Straumen mest attraktiv i 2020