Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Gruvegang og mørk fjellside

Svalbards våpen er en mørke fjellside som skal symbolisere den lange mørketiden. Den svarte streken symboliserer gruvegangen, for fremdeles er det stor gruvedrift på polarøya.

Våpenet er i svart og sølv, men er ikke et godkjent kommunevåpen, for Longyearbyen er jo ikke en kommune. Det var i 2002 at Longyearbyen fikk sitt lokalstyre, og det var også da man fikk laget et våpen eller kjennemerke.

Kommuneloven gjelder ikke på Svalbard, men Longyearbyen lokalstyre er som et kommunestyre, og består av 15 medlemmer. Gjennomsnittlig botid på Svalbard er sju år, og denne midlertidigheten preger også det politiske liv. Formannskapet heter arbeidsutvalget, og ordføreren heter lokalstyreleder. Han heter for øvrig Kjell Mork også, og er fra Arbeiderpartiet. Mork er blant dem som har vært lenge på øya. I 30 år har han vært lærer på Longyearbyens eneste skole.

Hjem til fastlandet

-Vi fungerer nesten som en kommune, og mitt verv er et heltidsverv. Men vi har ikke ansvar for kirken og vi har ikke helse og sosialansvar, forklarer Mork. Derimot har lokalstyre ansvar for byens energiforsyning. Svalbard er ikke et livsløpsamfunn, og blir man syk eller trenger sosialhjelp, må man «ned» til hjemkommunen på fastlandet. Et lite akuttsykehus med seks sengeplasser finnes, men trenger man behandling, bærer det nedover.

Våpenet symboliserer mørketia, men nå er det solfest på Svalbard.

- Sola er tilbake i Longyearbyen. Vi regner 8. mars for den dagen da sola kommer tilbake. I gamle dager var det den dagen solstrålene traff trappa på det gamle sykehuset, forklarer Mork.

Unikt, trygt og skapende

Lokalstyret har også valgt seg et slagord som de mener er dekkende for livet i Longyearbyen. Unikt er det utvilsomt, trygt er det så lenge isbjørnen holder seg unna, og skapende har man god anledning til å være i de lange vinterkveldene.