Verdal Kommunestyre vil granske sin egen helsesektor etter uro rundt fastlegemangelen.

Verdal Kommunestyre vil granske sin egen helsesektor etter uro rundt fastlegemangelen.

Foto: Leif Arne Holme

Fastlegekrisen: Dette skal granskes i Verdal

Helse- og omsorgstjenesten i Verdal skal granskes vedtok kommunestyret enstemmig mandag kveld. Rundt 150 innbyggere hadde møtt opp for å legge press på politikerne.

Allerede en time før kommunestyremøtet startet var aksjonsgruppa «Vi som ønsker våre fastleger i Verdal tilbake» på plass utenfor rådhuset. 

Initiativtaker Marius Guddingsmo Hoel holdt tale til de nærmere 200 fremmøtte, skriver lokalavisa Innherred. Alle demonstrantene fikk ikke plass i kommunestyresalen under møtet av brannsikringshensyn. Møtet varte i nærmere fire timer. Det ble vedtatt at kommunen skulle gå fra 15 til 18 legehjemler, selv om flere stillinger står vakante i dag.

Det ble også vedtatt en gransking av helse- og omsorgssektoren. Det var Aps forslag som ble enstemmig vedtatt. Aps ordførerkandidat Trine Reitan mener vedtaket er svært viktig.

- Det kan avdekke årsaker til at vi som kommune lekker kompetanse ut av organisasjonen helse. Vi må heve oss for å kunne tilby gode tjenester og et trygt arbeidsmiljø. Vi ønsker at folk skal føle seg trygge til å ta faglige diskusjoner med både kolleger og ledere, da vil vi være i stadig utvikling, sier hun.

I vedtaket heter det:

1. Kommunestyret ber om at det iverksettes en gjennomgang av Verdal kommunes helse- og omsorgstjeneste med fokus på områdene: fastlegetjenesten, hjemmetjenesten, bo- og dagtilbudstjenesten, og rus- og psykiatritjenesten.

2. Utredningen skal fremme konkrete og gjennomførbare forslag til forbedringer innenfor områdene:

a. Ledelse

b. Arbeidsmiljø

c. Rekruttering

d. Ressursutnyttelse

3. Kommunedirektøren legger snarest fram et konkretisert forslag til oppdragsbeskrivelse/anbudsforespørsel til politisk behandling. Tillitsvalgte skal forelegges forslaget til uttalelse.

4. Kommunedirektøren legger samtidig fram et forslag til en organisering av selve gjennomføringen av utredningen som sikrer ansattes medvirkning.

5. Utredningsarbeidet forutsettes gjennomført helst innen 31.12.2023, og omfanget av kjøp av eksterne tjenester skal begrenses.