Nyheter
Brukte 2,4 millioner på å asfaltere vei i naturreservat uten noen form for tillatelser
Konstituert kommunedirektør i Gamvik ville ikke belaste politikerne med en vanskelig sak. Uten tillatelse asfalterte han en vei i et naturreservat. – Forbudt, sier Statsforvalteren.
– Kommunedirektøren har gått ut over sine fullmakter fordi jeg synes tilbudet var for bra til å si nei. Jeg har ikke vært borte i en så god pris på asfalt, uttalte konstituert kommunedirektør Marius Nilsen i Gamvik til formannskapet torsdag.
– Ville vært idioti
I forbindelse med at fylkeskommunen i sommer utførte asfaltarbeider i området rundt Mehamn i Gamvik, inngikk Nilsen en avtale med entreprenøren om å asfaltere en kommunal vei ut til Slettnes fyr.
At veien ligger i det vernede naturreservatet Slettnes, tok kommunedirektøren ikke hensyn til.
– Vi hadde en situasjon der vi fikk klage på klage på veien, og valget sto i om vi skulle stenge veien, samtidig som Kystverket bruker millioner på millioner på å oppgradere fyret. Det ville jo i forhold til sunn fornuft være idioti, sa kommunedirektøren i torsdagens møte i formannskapet, der denne saken ble et tema.
Saken ble først omtalt i lokalavisen iFinnmark.
Kjente til reglene
For å finansiere asfalteringen tok kommunedirektøren ubrukte lånemidler som kommunestyret hadde vedtatt å bruke til vann og avløp, uten at verken ordføreren eller kommunestyret ble involvert.
Kommunedirektøren igangsatte asfalteringen også helt uten å involvere Statsforvalteren, som er vernemyndighet for naturreservatet.
Inkludert grunnarbeider skal tiltaket ha kostet Robek-kommunen rundt 2,4 millioner kroner.
– Jeg vet jo det at man skal ikke tilføre masser utenfor reservatet og inn i reservatet, men det var ikke mer masse å ta ut i reservatet for å gruse veien. Grusing av veien hadde kostet 800.000 kroner, mens asfalteringen 1,3 millioner kroner, sa kommunedirektøren.
For stor belastning
Nilsen viste til at tilbudet fra entreprenøren var for godt til å si nei til, og han forklarte at han bevisst valgte ikke å involvere politikerne.
– Hvis kommunestyret skulle vært involvert, uten å ha en tillatelse fra Statsforvalteren, så synes jeg at belastningen ville bli for stor på politikerne. Så jeg tenkte det at, ok, jeg tar den belastningen. Jeg er ganske overbevist om at asfalteringen uansett ville vært ønsket, sa han.
Kommunal Rapport har spurt kommunedirektøren hvordan han vurderer asfaltanskaffelsen i forhold til lov og forskrift for offentlige anskaffelser, men vi har ikke mottatt noe svar.
Pekte på konsekvenser
Nilsen viste til at situasjonen var veldig spesiell.
– Jeg beklager i forhold til de fullmakter jeg har som kommunedirektør at jeg har brutt dem, men noen ganger kommer man i en situasjon der man enten sier ja, eller så sier man nei.
Han pekte deretter på hvilke konsekvenser det ville ha fått hvis han hadde takket nei til asfalttilbudet.
– Skulle vi bare ha stengt den veien og sagt til Kystverket at det er fint at dere investerer 10 millioner i fyret, men folk må gå dit, uttalte kommunedirektøren.
Måtte ta en avgjørelse
Ordfører Ragnhild Vassvik (Ap) har permisjon fra sin jobb som avdelingsleder på Gamvik museum, der Slettnes fyr er ett av ansvarsområdene. Den som nå fungerer som avdelingsleder på museet er ordførerens mann. Kommunedirektøren presiserte at han helt bevisst ikke involverte ordføreren i denne saken.
– Er det noen som skal svi for dette, så er det kommunedirektøren og ikke politisk nivå. Så jeg beklager at jeg ikke har fulgt beskjeden jeg har fått om at slike saker skal til politisk behandling, men avgjørelsen måtte tas der og da. Det var helt riktig tid, og nå er det gjort. Jeg får stå ved de konsekvensene som eventuelt måtte komme, sa Nilsen.
Forbudt å asfaltere
Assisterende statsforvalter Toril Feldt i Troms og Finnmark viser til at dersom aktører ønsker å asfaltere grusveier i naturreservat, må de sende søknad til Statsforvalteren om å få gjennomføre tiltaket.
Hun ønsker ikke å kommentere denne konkrete saken, men gjør det klart at asfalteringen i naturreservatet er forbudt.
– Asfaltering av grusveier i Slettnes naturreservat er etter Statsforvalterens vurdering forbudt i henhold til verneforskriften, uten tillatelse fra forvaltningsmyndigheten. Dette formidlet vi til kommunen etter en henvendelse om dette i 2023, uttaler Feldt til Kommunal Rapport.
– En spesiell sak
Ordfører Ragnhild Vassvik uttalte i formannskapets møte at saken trolig vil bli tatt opp i neste kommunestyremøte. Overfor Kommunal Rapport legger hun ikke skjul på at saken er noe ekstraordinær.
– Det er jo en spesiell sak, der kommunedirektøren ikke har involvert politisk nivå før han har foretatt økonomiske disposisjoner. Det er ikke helt etter boka, sier ordføreren.
Hun regner med at det vil bli lagt fram en sak i neste kommunestyre, der politikerne må ta stilling til om hva de mener om kommunedirektørens omprioritering av politisk fattede vedtak.
– Jeg vil tro at det også vil bli en diskusjon om kommunedirektørens handlemåte i denne saken, sier Vassvik.
Er rystet
Tidligere ordfører, nå opposisjonspolitiker, Alf Normann Hansen (SV) er langt mer kritisk til kommunedirektørens «sjefsavgjørelse» enn det ordføreren gir uttrykk for.
– Jeg er rystet over at vi har en kommunedirektør som gjør administrative vedtak i hemmelighet, og at vi har en posisjon som ikke ser ut til å reagere på dette, sier Hansen.
Han mener at kommunedirektørens handlinger må få konsekvenser.
– I lys av den kritikken dagens posisjon har rettet mot tidligere kommunedirektører, er det vanskelig for meg å se at dette arbeidsforholdet kan fortsette, sier Hansen.