IOWN Energy planlegger å bygge 12–16 vindturbiner på opptil 270 meter i Bjerkreim. Bildet er fra Bjerkreim vindkraftverk.

IOWN Energy planlegger å bygge 12–16 vindturbiner på opptil 270 meter i Bjerkreim. Bildet er fra Bjerkreim vindkraftverk.

Foto: Gisle Oddstad, VG

Bjerkreim kan få vindturbiner på opptil 270 meter

Et svensk selskap vurderer å bygge inntil 270 meter høye vindturbiner i Bjerkreim kommune i Rogaland.

Til sammenligning er Postgirobygget og hotellet Oslo Plaza henholdsvis 112 og 117 meter høye. De høyeste vindturbinene i Norge i dag er rundt 220 meter høye og er satt opp på Kjølberget i Våler kommune i Hedmark.

– Det går ikke an å bygge uten at det synes. En del synes det ser stygt ut, noen synes det er flott, sier Gustav Grumert, partner i IOWN Energy, som står bak planene til Stavanger Aftenblad.

Han har 15 år bak seg i vindkraftbransjen og håper på driftsstart på Trollåsen i 2028/2029.

I prosjektbeskrivelsen oppgir selskapet at vindturbinene kan bli fra 220 til 270 meter høye, men Grumert sier det ikke er sikkert at det blir så høyt.

– 220 til 270 meter er et estimat om fremtiden. Vi vet ikke hvordan teknologien og standarden er om fem til syv år. Endelig høyde bestemmes flere år frem i tid, så det er ikke helt enkelt å gi et godt svar på hvor høyt det blir.

Planen er å bygge 12 til 16 vindturbiner. Ifølge prosjektbeskrivelsen kan vindturbinene være synlige over avstander på 40–50 kilometer i klarvær.

Dersom politikerne sier ja til Trollåsen vindkraftverk i Bjerkreim, vil det svenske selskapet legge cirka 11 kilometers anleggsvei og bruke flere milliarder kroner i investeringer i området vest for E39 og Bjerkreimselva.

(©NTB)