Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) i Bergen

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) i Bergen 

Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Bergen innfører munnbindpåbud og ber folk droppe klemmen

Bergen kommune innfører påbud om munnbind, og serveringssteder må registrere gjester.

Fra mandag 22. november innfører Bergen munnbindpåbud innendørs i situasjoner der det ikke er mulig å holde koronameteren. Samtidig pålegges skjenkesteder, restauranter, kafeer, kantiner og andre serveringssteder å registrere gjester med navn og telefonnummer.

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) understreker at det ikke er aktuelt med like strenge tiltak som før i pandemien ennå.

– Men vi er i en situasjon der smitten brer om seg igjen. Både kommunehelsetjenesten og sykehusene melder om et stort trykk som følge av smittesituasjonen, sier Valhammer.

Reglene trer i kraft fra mandag neste uke og varer i fire uker. Forskriften blir også innført i Alver, Askøy, Bjørnafjorden, Samnanger, Vaksdal og Øygarden.

Ny døgnrekord

Bergen noterte torsdag en ny døgnrekord i registrerte smittetilfeller, med 209. Fredag ble det registrert 133 smittetilfeller.

Helsebyråd Beate Husa kommer med nye anbefalinger til kommunens innbyggere, i tillegg til de forskriftsfestede reglene. De anbefaler sterkt å bruke munnbind i alle offentlige sammenhenger innendørs, og ber folk begrense antall nærkontakter.

– Vi oppfordrer alle til å holde mer avstand til personer utenfor sin egen husstand, om å ha god hånd- og hostehygiene og unngå å klemme andre enn sine nærmeste. Vi ber også folk om å unngå å håndhilse, og holde seg hjemme når de er syke, sier Husa.

Vil følge opp koronapass

Valhammer sier også at kommunen har fått med seg beskjedene fra regjeringens pressekonferanse, og skal gå grundig gjennom hvordan de skal følge opp muligheten for bruk av koronasertifikat.

De lover også å følge oppfordringen om å vaksinere de over 65 med oppfriskningsdose, samt å sette andre dose til de mellom 16 og 17 år.