Nyheter
- Bare ord om sosialhjelpen
Stortinget lover bedre sosialhjelp, men kommunene får ikke en rød øre for å oppfylle dette løftet. Derfor er veiledende sosialhjelpssatser null verdt, hevder SVs kommunalpolitiske talskvinne, Karin Andersen.
Andersen mener svaret er en bindende minstenorm. Men stortingsflertallet tør ikke gå så langt og foreslår i stedet veiledende sosialhjelpssatser.
Veiledende sosialhjelpssatser ble først foreslått av sentrumsregjeringen. Siden er forslaget adoptert av Ap-regjeringen.
Saksordfører for Utjamningsmeldingen, Gunhild Øyangen (Ap), har tidligere hevdet at veiledende normer for utgifter til livsopphold kan bidra til større likhet i sosialhjelpen. I dag svinger beløpene enormt fra kommune til kommune.
SVs Karin Andersen blåser av en slik argumentasjon. Hun viser til kommuneøkonomiproposisjonen, hvor regjeringen har fastslått at innføring av veiledende normer ikke skal påvirke de statlige overføringene til kommunesektoren. Dermed er man like langt, mener Andersen.
- Hvis kommunene ikke klarer å omfordele penger til sosialhjelp, har en slik veiledende norm null betydning. Vi må ha en bindende minstenorm, slik at staten forplikter seg til å yte penger. Hvis ikke blir forslagene i Utjamningsmeldingen bare prat, og det har vi hatt nok av, sier hun.
Konstituert sosialleder i Haugesund, Berit Solberg, er enig i at forslaget fra Stortinget er svært vagt og diffust.
- Det blir vel like mye opp til kommunene som før. Mye avhenger av kommuneøkonomien, så dette blir først og fremst et økonomisk spørsmål, sier hun til Kommunal Rapport.
Haugesund kommune ligger omtrent midt på treet når det gjelder sosialhjelpssatser, og her blir det neppe endringer, hvis det ikke kommer tydelige føringer, understreker Solberg.
Kontantstøtten utenomOgså i dag har kommunene statlige retningslinjer å forholde seg til. Her presiseres blant annet hva som skal regnes som nødvendige utgifter til livsopphold. De fleste kommunene regner kontantstøtte og barnetrygd som inntekt før de fastsetter sosialhjelpen. Dette vil Stortinget ha en endring på. Heretter bør kommunene holde kontantstøtten utenfor, mener flertallet.
Haugesund er blant de kommunene som regner kontantstøtten som inntekt.
- Vi har et politisk vedtak om det, men om vi må endre dette, slik Stortinget antyder, vil ikke det få særlige store økonomiske konsekvenser for våre budsjetter, sier konstituert sosialleder Berit Solberg.