35 personer blant mannskapet på ekspedisjonsskipet Roald Amundsen fra Hurtigruten er registrert som korana-smittet lørdag ettermiddag. Her ligger skipet ved kai i Tromsø. Passasjerer er installert på hotellet The Edge, til ventre for skipet.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

69 kommuner berørt av koronautbruddet på Hurtigruten

FHI har varslet 69 kommuner om å følge opp i underkant av 400 passasjerer fra de to seilasene med MS Roald Amundsen som er berørt av koronasmitte.

– Dette er allerede et stort utbrudd, og vi er bekymret for ytterligere spredning, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Kommunene det gjelder, er spredt over samtlige fylker i Norge. Tromsø kommune tester alle passasjerer som oppholder seg i kommunen.

– Vi ber også passasjerer fra seilasene som oppholder seg i andre kommuner enn der de er folkeregistrert, om å ta kontakt med kommunen hvor de oppholder seg for å informere om at de er i karantene i kommunen. Da kan de også få råd fra den lokale kommunehelsetjenesten der de er, sier Vold.

33 ansatte smittet

Så langt har 35 av de 158 besetningsmedlemmene på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen testet positivt for koronaviruset.

På onsdag fikk én passasjer påvist smitte etter en tur på skipet i forrige uke.

De som var på MS Roald Amundsen mellom 17. til 31. juli, må i karantene i ti dager. Karantenen gjelder fra man gikk av skipet.

Fire innlagt

– Smitte på denne typen cruiseskip er alvorlig, og vi jobber nå med å sikre at passasjerer og mannskap blir ivaretatt av helsetjeneste og kommunehelsetjeneste, sier Vold.

Fire av de smittede besetningsmedlemmene ble innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø fredag.

31 av dem har ikke symptomer, opplyste Hurtigruten-direktør Daniel Skjeldam på en pressekonferanse lørdag. 33 av de smittede har filippinsk bakgrunn, mens de to øvrige er fra Norge og Tyskland.

– Én av hypotesene som vi har, er at smitten har kommet med en av våre besetninger fra Filipinene. Ytterligere smittesporing må vi gjøre før vi kan vite det med sikkerhet, sa Skjeldam.

I tillegg fikk én person påvist smitte onsdag etter en tur på skipet i forrige uke. Fire av de smittede besetningsmedlemmene ble innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø fredag.

Alle må teste seg

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen i Tromsø kommune oppfordrer alle passasjerer på siste seilas til å teste seg for koronasmitte.

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) sa lørdag at de fremdeles ikke har fått kontakt med 20 av passasjerene fra den siste seilasen til Hurtigruten.

De som var på MS Roald Amundsen mellom 17. til 31. juli, må i karantene i ti dager. Karantenen gjelder fra man gikk av skipet.

Den ene seilasen var fra 17. til 24. juli, mens den andre varte fra 25. til 31. juli. Seilasene hadde samme besetning, men forskjellige passasjerer. Til sammen 386 passasjerer var på seilasene.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.