Statsforvalteren klager på kommunens midlertidige forbud mot tiltak på Langøya av hensyn til behovet for å opprettholde behandlingskapasitet for farlig avfall.

Statsforvalteren klager på kommunens midlertidige forbud mot tiltak på Langøya av hensyn til behovet for å opprettholde behandlingskapasitet for farlig avfall.

Foto: Vidar Ruud / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Statsforvalteren påklager vedtak om byggeforbud på Langøya

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark påklager Holmestrand kommunes vedtak om midlertidig forbud mot tiltak på hele Langøya.

– Hensynet til lokalt selvstyre skal tillegges stor vekt når et statlig organ vurderer å påklage et kommunalt vedtak. På den annen side har kommunen et ansvar for å sikre nasjonale interesser i arealforvaltningen, sier direktør Grethe Helgås i Miljøavdelingen hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark i en pressemelding.

Det var 16. august at hovedutvalget for regulering, kommunalteknikk og miljø i Holmestrand kommune fattet et vedtak om byggeforbud på Langøya i Holmestrandfjorden.

På øya tar NOAH imot farlig avfall fra hele Norden, men byggeforbudet gjør at selskapet ikke kan gjennomføre nødvendige investeringer for å kunne lagre avfall over havnivå.

Bakgrunnen for Statsforvalterens klage er hensynet til nasjonale miljøinteresser knyttet til behovet for å opprettholde behandlingskapasitet for farlig avfall, opplyser de.

– Etter kontakt med Klima- og miljødepartementet har vi kommet til at de nasjonale interessene i denne saken er så viktige at saken bør prøves gjennom en klagebehandling, sier Helgås videre.

Holmestrand kommunes vedtak om midlertidig forbud mot tiltak på Langøya hindrer NOAH i å bygge avvanningsanlegg for behandling av farlig avfall. Vedtaket gjør at Norge vil stå uten nødvendig behandlingskapasitet for farlig avfall innen kort tid, skriver Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

(©NTB)