Motstanderne av norsk medlemskap i EUs energitilsyn mener det vil true kontrollen over vannkraften. Arkivfoto

Nær 100 Ap-ordførere mot EUs energiunion

97 av Arbeiderpartiets ordførere ber partiet si nei til norsk medlemskap i EUs energibyrå Acer. Ap kan bli avgjørende for utfallet i Stortinget. 

LOs to største forbund, Fagforbundet og Fellesforbundet, vedtok torsdag at de er imot norsk medlemskap i Acer. EL og IT Forbundet er allerede motstander, og dermed også LO som helhet dersom saken blir tatt opp der, skriver Klassekampen.

Stridens handler om norsk tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke, som vil føre til at Norge blir underlagt EUs energitilsyn Acer. Flere frykter at Norge dermed kan miste kontroll over vannkraften.

Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt har allerede sagt nei, og ifølge avisen ligger Kristelig Folkeparti også an til å gå imot Acer.

Uenighet i Ap

Innad i Ap er det uenighet om medlemskap. Nær halvparten av partiets 203 ordførere har levert et opprop til stortingsgruppa der de krever at partiet sier nei. Også flere fylkeslag er imot.

Aps stortingsgruppe krever at regjeringen innfrir seks forutsetninger for at partiet skal kunne støtte EUs tredje energimarkedspakke, blant annet at private utenlandskabler skal stoppes.

Stortingets energi- og miljøkomité har fått utsatt fristen til 19. mars med å avgi innstilling i saken, ifølge avisen. Norge har aldri tidligere brukt reservasjonsretten i EØS-avtalen mot et EU-direktiv.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.