Nyheter

Bikkjer og folk bader i Trondheims drikkevann

–Det er galskap at folk og bikkjer bader i Trondheims drikkevannsreservoar, sier fagsjef i Trondheim bydrift, Finn Bjørgum, som er ansvarlig for vannverket i byen.

Publisert

På varme sommerdager som sist søndag, er det tilløp til rene Costa del Sol-tilstander langs breddene til idylliske Jonsvatnet øst for Trondheim, der byens befolkning får drikkevannet sitt fra. Folk soler seg, bader sine varme skrotter og lar bikkjene få seg en omgang i vannet. De gir jamt blaffen, selv om det er satt opp lett synbare skilt om at det er forbudt å hengi seg til slike sommerlige gleder i byens drikkevann.

–Helt utilbørlig at man bader i sitt eget drikkevann, sier miljødirektør Eyvind Senneset i Trondheim kommune.

–Vi gjør alt for å sanere forurensningskilder i området. Bøndene rundt vannet skjønner ingenting når byfolk kommer og bader i et område der gårdsdrift er belagt med restriksjoner for å hindre forurensning, sier Senneset til NTB.

Men heller ikke bøndene er ikke fri for synder. Kyr kan gjøre fra seg i vannet uten at det blir reagert, får NTB opplyst.

Tilsyn

Det er vannverket som har ansvaret for tilsynet med Jonsvatnet. Det finnes også noe som kalles miljøoppsynet, der vannverket samarbeider med politiet. Men det er dårlig med tilsyn i helgene, når det som regel er flest mennesker i området, innrømmer vannverkssjef Bjørgum. Han vil nå vurdere å sette inn folk på slik helgeinspeksjon.

–Vi har ikke politimyndighet, og selv om overtredelser ikke fører til anmeldelse, så blir slike saker rapportert til politiet, sier Bjørgum. I fjor ble en familie rapportert for å ha gitt blaffen i forbudet, opplyser han.

–Dette er et problem som dukker opp hver sommer, sier vannverkssjefen i Trondheim. Ifølge ham har inspeksjoner i Jonsvatnet og i vannets nedslagsfelt avdekker både søppel og bilvrak.

Blir dyrt

Byveterinær og leder for næringsmiddelkontrollen i Trondheim, Stein Gustavsen, sier at det i begynnelsen så ut til at forbudet mot bading i Jonsvatnet ble respektert.

–Jeg har ikke vært der på badesøndager, men det er ting som tyder på at det er annerledes nå, sier Gustavsen. Han ønsker seg en tilstramming av reglene i området både for friluftsfolk og bønder.

–Men jeg tror det ville bli dyrt for kommunen, sier Gustavsen til NTB.

Jonsvatnet, som ligger øst for Trondheim by, er omkranset av både boliger og gårder. Flere av gårdene ligger helt inntil vannet. På 1960-tallet ble det holdt et skjønn over gårdsdriften i området, og det ble fastsatt egne regler som skulle redusere forurensningsfaren fra gårdsdriften. Etter hvert som det generelle miljøregelverket har utviklet seg, er reglene i skjønnet blitt “passert” slik at det generelle regel- og lovverket i dag er strengere enn skjønnsreglene, får NTB opplyst ved Landbrukskontoret i Trondheim.

Nytt skjønn

Utviklingen skulle dermed berettige et nytt skjønn, og flere personer i ulike etater i kommunen gir uttrykk for at det er behov for dette. Det vil bli dyrt for kommunen å kjøpe ut bøndene i området, og bøndene har kommunen “langt opp i halsen”, blant annet etter en tvungen kloakkutbygging.

Spørsmålet er om det finnes politisk vilje til å gjennomføre det som trengs for å sikre byens drikkevannskilde.

Kommunalråd Rune Olsø understreker at kommunen har vært streng i forhold til gårdsbruk og til bolig- og hytteeiere rundt Jonsvatnet. Likevel har formannskapet vedtatt å selge en kommunal eiendom ved vannet til økologisk gårdsdrift.

–Salget av eiendommen i Øydalen innebærer ingen fare for Jonsvatnet, fordi det ikke er noen avrenning fra denne eiendommen til vannet, sier Olsø. Han har imidlertid ingen kommentar til hvilken signaleffekt dette vedtaket kan få.

Olsø understreker at kommunen har holdt på med å rydde opp i forhold til bolig- og hytteeiere i Jonsvatn-området i seks år.

–Vi tar forholdene ved Jonsvatnet på alvor. Jeg vil ikke være med på at vi ikke har vært strenge nok. I forhold til bolig- og hytteeiere har vi vært for strenge, sier Olsø til NTB.

Powered by Labrador CMS