En bris av et vedtak – en storm av en reaksjon
Innlandet har verken «rasert», «ødelagt» eller «drept» lokalsamfunn. Vi har igangsatt en omstilling som Norge må innstille seg på.
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning
Den store skolestruktursaken i Innlandet fylkeskommune har kommet til en avgjørelse med vedtak om avvikling av 2 skoler og 4 skolesteder. «Se til Innlandet» for situasjonen i Innlandet er bare en forsmak på hva vi har i vente, skriver Lars Nehru Sand på NRK Ytring.
Korrekt – for vi har i Innlandet verken «rasert», «ødelagt» eller «drept»
lokalsamfunn. Vi har igangsatt en omstillingsprosess som vi i Norge må
innstille oss på i framtiden.
Det kommer nye runder med omstilling i offentlig sektor – uansett hvem som sitter med makten.
Omstilling er krevende. Men realiteten er at vi i Innlandet ikke er i nærheten av å ha tatt ned det antall studieplasser vi kunne – og kanskje burde – tatt ned når vi var i gang.
Det har florert med tall og fakta som er vridd på etter forgodtbefinnende. Vi har tatt ned ca. 750 av 13.605 studieplasser som var igangsatt i 2023. Elevtallet var da 11.682, noe som gir 1923 overskytende studieplasser. 750 av 13.605 plasser tilsvarer 5,5 prosent nedtak mens 1923 tomme studieplasser utgjør 14 prosent.
Vi har i dag 23 videregående skoler med 31 studiesteder. At det argumenteres med at 22 prosent av studiestedene avvikles, gir feil fokus. Det sier en del at 5,5 prosent studieplasser tilsvarer 22 prosent av studiestedene – faktisk illustrerer det kjernen av problemet: For mange skolesteder med for få elever til å gi et bredt fagtilbud slik at vi holder ungdommen i regionen.
Det er forståelig at man kjemper for sin nærskole. Men skal vi omstille Norge, så må skolestrukturen dimensjoneres, lokaliseres og finansieres etter nåværende og framskrevne elevtall. Vi mennesker er tilpasningsdyktige.
I Innlandet har vi fortsatt en svært desentralisert skolestruktur. Vi føler oss allikevel trygge på at det kommer nye runder med omstilling i offentlig sektor – uansett hvem som sitter med makten, både lokalt, regionalt og nasjonalt.
Ap, H og MDG la frem en totalpakke for omstilling. Regionalisering som skal trygge og utvide linjetilbudet på færre skoler med flere elever. Nytenking med alternative opplæringsmodeller med bedriftsintern opplæring tilpasset regionene, nettskole, etablering av hybelbygg og internater på Otta, Vinstra og Våler, tett og kontinuerlig oppfølging av borteboere, bedre rutetilbud for å redusere reisetid, økonomisk støtte til borteboere.
Vi har gjort en jobb for å møte dagens og framtidens utfordringer – til beste for eleven, lærerne og næringslivet i regionene. Krisemaksimering og krigsstemning er virkelig ikke veien å gå dersom vi skal lære fremtidige generasjoner omstilling.
Det er viktig at elevene er best mulig forberedt på omstilling, hjulpet av foreldre, lærere og samfunnet. Vi håper og forventer at voksne vil møte nye rammer på en konstruktiv måte. Til barnets – og alle oss andres – beste.