Det er snakk om formidable beløp for Spydeberg kommune, mener kontrollutvalgsleder Turid Fluge Svenneby. Foto: Lisa Rypeng
Det er snakk om formidable beløp for Spydeberg kommune, mener kontrollutvalgsleder Turid Fluge Svenneby. Foto: Lisa Rypeng
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Betalte for helsetjenester til død person i 3,5 år

I tre og et halvt år betalte Spydeberg Vitalegruppen for privat helsehjelp knyttet til en person som var død. Til sammen skal firmaet ha overfakturert kommunen for 7,3 millioner kroner. Nå blir det full gransking.

Vitalesaken

En av de ledende leverandørene av bo- og omsorgstilbud for rusavhengige og psykisk syke, Vitalegruppen, fakturerte Kommune-Norge for minst 330 millioner kroner i perioden 2012–2016. Det viser Leverandørdatabasen som Kommunal Rapport har bygget opp.

Kommunal Rapport har avdekket at minst 120 millioner kroner av omsetningen har kommet som følge av direkteanskaffelser. I hovedsak er slike anskaffelser forbudt for det offentlige.

I Spydeberg har selskapet overfakturert kommunen for minst 7,3 millioner.

Bærum avdekket tidligere i år overfakturering og har anmeldt forholdet.

Overfaktureringen ble oppdaget etter at Vitalegruppen ble kjøpt opp av svenske Ambea høsten 2016.

 – Det er jo helt forferdelig. Det er utenfor all kontroll, litt uforståelig, nesten bare trist. Det er jo et utømmelig behov i Spydeberg, og kommunen har veldig stram økonomi og stor lånegjeld. Vi har fortsatt ikke kontroll på økonomien. Så 7,3 millioner kroner er formidable beløp, sier kontrollutvalgsleder Turid Fluge Svenneby.