KS liker dårlig at kommunale kinoer må betale tilbake flere millioner i kompensasjon for tapte billettinntekter.

KS liker dårlig at kommunale kinoer må betale tilbake flere millioner i kompensasjon for tapte billettinntekter.

Foto: Heiko Junge / NTB

Kommunale kinoer må betale tilbake koronakompensasjon

Kommunale kinoer over hele landet må betale tilbake flere millioner i kompensasjon for tapte billettinntekter. Det samme må ikke privateide kinoer.

Ifølge NRK er det totalt tjue kinoer over hele landet som blir bedt om å betale kompensasjonen tilbake. Samtidig får privateide kinoer 60 millioner kroner i kompensasjon.

Styreleder Bjørn Arild Gram i KS mener det er oppsiktsvekkende.

– At store kommersielle aktører får betydelig mer kompensasjon, mens små og mellomstore kinoer i Distrikts-Norge tydeligvis må betale tilbake allerede innvilget støtte. Det kan vi i grunn ikke akseptere, sier han til kanalen.

Det er Kulturrådet som håndterer kompensasjonsordningen for kulturlivet. Seksjonsleder Guri Langmyr Iochev i Norsk kulturråd forklarer at dette handler om at kommunene, som i realiteten er den som søker, er organisert på en annen måte enn privateide kinoer og derfor ikke passer inn i forskriften.

– Søkerne må i hovedsak formidle eller gjøre kunst eller kultur tilgjengelig for allmennheten for å få rett på kompensasjon. Men kinoene kan klage, og det er departementet som tar den endelige beslutning, sier Iochev.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.