Øykommunen Lurøy i Nordland mangler fortsatt ordfører. Hvem som får vervet, skal avgjøres torsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX
Øykommunen Lurøy i Nordland mangler fortsatt ordfører. Hvem som får vervet, skal avgjøres torsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

To kommuner har ikke valgt ordfører etter valget i september

Fortsatt mangler det ordfører i Lurøy i Nordland og Kautokeino i Finnmark. I Lurøy kan det ende med loddtrekning. Det hele avgjøres torsdag.

I Lurøy vil Ap, Sp og Høyre alle ha ordførervervet, men ingen av dem kan få flertall uten støtte fra en av de andre, ifølge NRK.

Ap og Sp fikk begge seks mandater i kommunestyret, mens Høyre fikk fire. For å få flertall i Lurøy trenger man ti.

Partiene samles til konstituerende møte torsdag, som er siste frist for å avgjøre hvem som skal lede kommunene i Norge. Dersom ingen av partiene får flertall, skal det stemmes på kandidatene. Ender det likt, blir det loddtrekning.

– Det kan jo i verste fall bli det, men jeg tror det ordner seg uten, sier Høyres ordførerkandidat Håkon Lund til NRK.

Også de folkevalgte i Kautokeino møtes torsdag. Arbeiderpartiet og Flyttsamelista har styrt siden 2015, men i høst fikk Fastboendes liste størst oppslutning med 25,9 prosent. Trolig blir partiets Hans Isak Olsen ordfører, som følge av et samarbeid med Samefolkets parti, Venstre og Høyre.

Sittende ordfører Anders S. Buljo fra Flyttsamelista har imidlertid ikke gitt opp håpet.

– Det har jo skjedd tidligere i Kautokeino-politikken at noen har snudd den siste timen, sier Buljo.

(©NTB)