– Vi skal ikke engang diskutere nye planer om vindkraft. Det er samarbeidspartiene enige om, sier Arnt Olav Sivertsen (INP), som blir en del av posisjonen i Eigersund de neste fire årene.

– Vi skal ikke engang diskutere nye planer om vindkraft. Det er samarbeidspartiene enige om, sier Arnt Olav Sivertsen (INP), som blir en del av posisjonen i Eigersund de neste fire årene. 

Foto: Privat

INP kommer til maktens bord i minst 19 kommuner

Eigersund er én av minst 19 kommuner der det nye Industri- og næringspartiet (INP) blir en del av det politiske flertallet.

– Det blir ufattelig spennende å se hva vi vil klare å få til, sier INPs toppkandidat Arnt Olav Sivertsen i Eigersund. 

16. oktober får han plass i formannskapet i Eigersund, som representant for det nye flertallet, bestående av Høyre, Frp, Sp og INP. 

– Jeg tror det blir veldig greit. Eigersund er ikke verdens største by. Vi holder på å lage en politisk plattform nå. Det viktigste for meg er nei til vindkraft, sier Sivertsen til Kommunal Rapport.

To varaordførere

INP fikk 3 prosent av stemmene i sitt første kommunevalg, og er dermed landets 10. største parti målt i oppslutning. Men målt i antall kommunestyrerepresentanter blir partiet det åttende største i kommende periode. Med 238 av totalt 9.125 mandater plasserer INP seg bak Venstre (309 mandater) og foran Rødt (205) og MDG (169). 

Mens Miljøpartiet De Grønne (MDG) mister makt og posisjoner etter årets valg, får partiet som kjemper for mer olje og gass minst to varaordførere: Trond Borg i Tysnes og Kjartan Sørøy i Vega.

I tillegg har partiet inngått samarbeidsavtaler med andre partier om flertallsmakten i 17 andre kommuner. (Se tabell under artikkelen.)

Det viser oversikten Kommunal Rapport oppdaterer etter hvert som resultatene av forhandlingene om makt og posisjoner i kommunene blir klare. Per 5. oktober mangler resultatene fra 37 av 356 kommuner. 

Høyre viktigste partner

I 13 av de 19 kommunene der INP er en del av flertallet, er det Høyre som får ordføreren. Høyre er også en av samarbeidspartnerne i ytterligere fire kommuner. For øvrig ser det ut til at Frp og Sp er INPs viktigste samarbeidspartnere i Kommune-Norge. 

Sivertsen ønsker å sende et signal til Stortinget ved å fjerne Eigersunds ordfører gjennom åtte år fra Ap. Men han fnyser av Kommunal Rapports spørsmål om hvorfor han valgte borgerlig side.

– Høyre og Ap har styrt Eigersund sammen i åtte år. Kaller du det borgerlig? 

Eigersund har i dag én vindpark, som er eksponert i NRK-serien «Exit». Sivertsen kjenner ikke til at det er planer om flere.

– Men kommer det, skal det ikke tas opp til diskusjon en gang. Det er de andre samarbeidspartiene enige om, sier han.

Ja til kjernekraft

En annen viktig sak for ham er å etablere en jordbank, for å ta vare på og gjenbruke matjorda som må fjernes for å gi plass til ny E39 og en annen ny vei utenfor Eigersund sentrum. Denne må legges om for å unngå tungtransport gjennom boligområdene, mener Sivertsen.

INPs leder i Eigersund er tilhenger av kjernekraft, selv om han ikke ser noen aktuell tomt for dette i egen kommune. Ifølge Sivertsen er det derimot andre steder i Rogaland som kan egne seg. 

– Det er ikke slik at jeg sier ja til kjernekraft, men bare ikke hos meg. Hvis det skulle komme hit, er det hjertelig velkomment. Men det er du på Østlandet som trenger mer strøm, ikke jeg. Her på Vestlandet produseres det enorme mengder energi, sier han.

(Det totale antall mandater som er fordelt i kommunevalget 2023 er rettet til 9.125 etter publisering av artikkelen. Red.merk.)