Svein Eggesvik (Sp) blir ny fylkesordfører i Nordland, etter at Senterpartiet gikk inn i et samarbeid med Høyre, Venstre og Frp.

Svein Eggesvik (Sp) blir ny fylkesordfører i Nordland, etter at Senterpartiet gikk inn i et samarbeid med Høyre, Venstre og Frp.

Foto: Ragne B. Lysaker / Senterpartiet

Blågrønt styre i Nordland etter at Sp brøt med Ap

Selv om Ap ble størst i fylkesvalget i Nordland, blir det skifte til blått etter at Sp gikk inn i et samarbeid med Høyre, Venstre og Frp. Se fylkesoversikt her.

Det er første gang i historien, det vil si siden Nordland fylkeskommune dannet sitt første fylkesråd i 1999, at Ap ikke sitter med makten, melder NRK.

– Denne koalisjonen markerer begynnelsen på en ny æra i hele Nordland. Nordlendingene skal merke at dette er et blågrønt taktskifte, sier listetopp Svein Eggesvik i Sp.

Sammen vil dette firkløveret ha 23 av 45 plasser i fylkestinget, og dermed flertall.

Skal dele på rollen

Senterpartiet og Høyre vil dele på rollen som fylkesrådsleder. Også de andre partiene bytter på rollene underveis.

Det legges det opp en ren fylkesråds-stafett.

– Jeg starter som fylkesrådsleder de to første årene, så overtar Høyre og Marianne Dobak Kvensjø jobben de to siste årene i perioden, sier Svein Eggesvik til NRK.

Løkslid på topp

Sven Tore Løkslid blir den nye fylkesordføreren i Telemark. Det er klart etter at Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet de Grønne er enige om et valgteknisk samarbeid som får flertall i fylkestinget.

Ole Ueland (H) blir ny fylkesordfører i Rogaland. Svein Erik Indbjo (Frp) blir ny fylkesvaraordfører. Høyre, Frp, Venstre og KrF skal styre i Rogaland fylkeskommune de neste fire årene.

Thomas Breen (Ap) blir ny fylkesordfører i Innlandet. Høyres Hanne Alstrup Velure blir fylkesvaraordfører. Det er klart etter at Arbeiderpartiet, Høyre og Miljøpartiet De Grønne har inngått et valgteknisk samarbeid. 

Gjør comeback

I Buskerud var Høyre, Frp og KrF enige allerede før valget, men trengte to ekstra mandater for å komme i mål. Nå er avtalen med INP i boks. Dermed gjør Høyres Tore Opdal Hansen comeback i ordførerstolen i nye Buskerud fylke. Gruppeleder i Viken Frp, Lavrans Kierulf, blir varaordfører.

Arne Thomassen (H) fortsetter som fylkesordfører i Agder, og Jorunn Lossius (KrF) blir fylkesvaraordfører. Høyre, Kristelig Folkeparti, Pensjonistpartiet, Venstre og Fremskrittspartiet danner flertall i fylket.

I Østfold har Ap fått med seg seks partier i et samarbeid for å sikre seg ordførervervet. Ordføreren i Sarpsborg, Sindre Martinsen-Evje (Ap), blir fylkesordfører.

En koalisjon bestående av Ap, Sp, SV, Rødt, MDG og INP sikrer 22 av 43 mandater og et knapt flertall. Varaordførervervet i Østfold går til Annette Lindahl Raakil fra Senterpartiet.

Snytt for ordføreren

Selv om Frp var valgvinner i Møre og Romsdal, er det Høyre som stikker av med fylkesordføreren etter at Høyre, Frp, Venstre og KrF var ferdige med å forhandle. Høyre og Frp hadde til sammen 20 mandater, og trengte fire til. Den nye fylkesordføreren er Anders Riise (H).

Avtalen gir Frp varaordførervervet, som etter alt å dømme vil gå til Frps 1.-kandidat og gruppeleder i fylkestinget, Geir Stenseth.

I Vestfold er det blitt enighet i forhandlingene mellom KrF, V, Frp og H. Dermed blir det borgerlig flertall i Vestfold, og Anne Strømøy blir ny fylkesordfører. Ellen Eriksen fra Frp blir ny fylkesvaraordfører. 

I Vestland fortsetter Jon Askeland (Sp) som fylkesordfører, etter at Ap, Sp, SV, KrF, V og MDG er enige om en ny samarbeidsavtale. De har 33 mandater, som er flertall med knappest mulig margin. Stian Jean Opedal Davies (Ap) tar over som fylkesvaraordfører etter Natalia Golis (MDG).

Forhandler ennå

I Trøndelag forhandles det fortsatt om konstellasjoner og verv. Ap ble største parti i fylkestingsvalget, men kan tape ordførerposisjonen etter at Sp gikk i forhandlinger med borgerlig side. Fredag er Høyre og Sp i møte med INP for avklaringer.

Også i Troms ble Ap største parti, med 23,9 prosent av stemmene. Partiet kan sikre seg knappest mulig flertall i fylkestinget om de får med SV, Sp, Rødt og MDG.

I Finnmark er ingen av de tradisjonelle blokkene i stand til å få til et flertall uten Nordkalottfolket. Partiet, som har hatt én representant på fylkestinget i Troms og Finnmark i denne periode, fikk inn sju mandater i Finnmark. Partiet er dermed nest størst, etter Ap.

I Akershus ble Høyre største parti, med 35,6 prosent av stemmene. Om Høyre og Frp går sammen, oppnår de 25 mandater. Da mangler de ett mandat for å få flertall i fylkestinget, som har 51 medlemmer.