– Jeg er fryktelig glad, sier Nina Jentoft, da hun får nyheten om nominasjonen. – Når man har et sterkt engasjement, er det hyggelig at det blir lagt merke til. Foto: Arendals TidendeArendals Tidende

I spissen for å snu et barnevern i krise

Nina Jentofts sterke engasjement for å forbedre barnevernstjenesten i Arendal, er blitt lagt merke til, men først kjempet hun i motvind.

PROFIL 6

Nina Jentoft (52), kommunestyremedlem for Ap i Arendal

Juryens begrunnelse

Hun har siden 2015 stått i spissen for en stor snuoperasjon i et barnevern i krise. Som leder av en politisk styringsgruppe har hun fulgt arbeidet tett, og får mye av æren for resultatene som er oppnådd.

Slik stemmer du på Nina Jentoft: Send kodeord PROFIL 6 til nr 2377. Hver stemme koster 3 kroner. 

I forrige bystyreperiode ble det enstemmig vedtatt å få gjort en ekstern evaluering av barnevernet, som viste mange tegn på krise: Sykefravær helt oppe i 35 prosent, mange avvik og dårlig arbeidsmiljø. Likevel ble ikke evalueringen gjort før Ap hadde fremmet forslag om det hele fire ganger. Da evalueringen kom i desember 2015, ble den startskuddet for et stort arbeid med å forbedre tjenesten, og Nina Jentoft ble leder av en politisk gruppe som skulle følge arbeidet.

Nå er arbeidsmiljøet i bedring, sykefraværet langt lavere og turnoveren mindre. I fjor fikk tjenesten elleve nye årsverk, slik at totaltallet er oppe i 41.

Ordfører Robert Nordli (Ap) berømmer Jentofts kunnskap og engasjement. I det «private» er Jentoft forsker og har jobbet mye med levekårsutfordringer. Nylig fullførte hun en doktorgrad om innovasjon i offentlig sektor.

– Nina vet hva hun snakker om, og hun er engasjert i enkeltmennesker. Hun har møtte alle grupper som er berørt av barnevernet – barn, foreldre, fosterforeldre, onkler og tanter, sier Nordli.

Han forteller at hun har fått tillit i alle politiske leire og blant de ansatte.

– Det er ikke få timer politikergruppen har lagt ned i dette arbeidet, og spesielt Nina har hatt stort trykk. Jeg er mektig imponert. Hun har stablet opp tjenesten på en fantastisk måte, slik at vi nå er kommet dit at vi kan begynne å utvikle tjenestene.

Nordli understreker at snuoperasjonen ikke er ferdig. Neste skritt blir å bedre den tverrfaglige innsatsen og utvikle egen kompetanse, slik at det blir mindre behov for å kjøpe tjenester eksternt.

Barnevernsleder Iris Olsen beskriver Jentoft som en svært engasjert person som er opptatt av folks levekår, og spesielt dem som er den svake part i møte med det offentlige.

– Jeg er fryktelig glad, sier Jentoft, da hun får nyheten om nominasjonen. – Når man har et sterkt engasjement, er det hyggelig at det blir lagt merke til. 

Les mer om kåringen av Årets kommuneprofil her

Dette er de andre kandidatene:

PROFIL 1: Lan Marie Nguyen Berg, I spissen for ambisiøs miljøpolitikk

PROFIL 2: Ole John Østenstad,  Har gjort kommunen til eit mønsterbruk

PROFIL 3: Geir Davidsen. Raus sjef med stor entusiasme 

PROFIL 4: Egil Mølland, Mann med mange hatter og pågangsmot

PROFIL 5: Márjá Eira, En pådriver for gode tjenester

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.