Juryleder Harald Stanghelle (t.v.) deler ut Den store journalistprisen til Vegard Venli fra Kommunal Rapport og Tomm W. Christiansen og 
Anders Fjellheim fra Dagbladet. Foto: Lisa Rypeng
Juryleder Harald Stanghelle (t.v.) deler ut Den store journalistprisen til Vegard Venli fra Kommunal Rapport og Tomm W. Christiansen og Anders Fjellheim fra Dagbladet. Foto: Lisa RypengLisa Rypeng
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kommentar
Kommentarer gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Prisverdig god journalistikk

Flere kritikkverdige forhold er avdekket fordi han ikke ga seg. Nå er Kommunal Rapport-journalist Vegard Venli vel fortjent hedret med Den store journalistprisen.

Tildelingen kommer etter drøye to års systematisk journalistisk arbeid for innsyn i Skatteetatens aksjonærregister – den beste oversikten over hvem som eier aksjer i norske selskap.

Det er inspirerende at dette er mulig i en liten redaksjon; å få den høysthengende norske journalistprisen, til og med et år med rekordmange nominerte. Det skjer på bakgrunn av journalistikk av samfunnsmessig betydning, som jeg som ansvarlig redaktør i Kommunal Rapport er stolt av: Det er en viktig del av jobben vår å avdekke dobbeltroller og inhabilitet. Vegard Venli har prestert helt i kjernen av pressens samfunnsoppdrag.

Den store journalistprisen går til det ypperste av norsk journalistikk. Mens det hovedsakelig er journalister fra de store mediebedriftene som har fått prisen før, valgte juryen i år å dele den mellom Kommunal Rapports Vegard Venli og Dagbladets Anders Fjellberg og Tomm W. Christiansen for historien om de to anonyme døde som drev i land i Nederland og Norge; «Våtdraktmysteriet». Begge vinnerne har metodisk sett drevet nybrottsarbeid, som juryleder Harald Stanghelle sa i sin tale under utdelingen. Dette står det virkelig respekt av.

Motstanden fra Skattedirektoratet og Finansdepartementet var sterk mot å åpne aksjonærregisteret. Hele Medie-Norge har nå nytte av å sjekke registeret for mulige dobbeltroller blant politikere og byråkrater, og andre grupper av offentlig interesse. Samfunnet har nytte av avsløringene som er gjort av både Kommunal Rapport og andre medier. Oppslagene har avdekket interessekonflikter både hos stortingspolitikere og folkevalgte lokalt.

Konkret avdekket Kommunal Rapport for eksempel at byråd Geir Lippestad i Oslo hadde verdier han ikke hadde oppgitt i kommunens eiendomsregister før Kommunal Rapport omtalte dem i vinter. Ifølge pressekontakten hans var det hele en forglemmelse. Dagbladet slo opp de skjulte aksjeformuene på Stortinget.

Kommunal Rapport har viet arbeidet med tilgang til aksjonærregisteret betydelig oppmerksomhet. Vi mener det er svært viktig med åpenhet her. Sammen med Kommunal Rapports nyhetsredaktør, Ole Petter Pedersen, stilte Vegard sågar i høring i Stortinget og argumenterte for innsyn. Offentlighet er et satsingsområde for Kommunal Rapport, fordi det er vesentlig for lokaldemokratiet. Journalist Vegard Venli har det som sitt ansvar å sette søkelys på offentlighet i forvaltningen. Dette vil være viktig framover også.

Meget dedikert har Vegard jobbet for innsyn og åpenhet i en rekke år, også gjennom Pressens offentlighetsutvalg. Metoden hans har vært innsynsbegjæringer og klager. Vegard har alltid noen innsynsbegjæringer på gang. Resultatet har vært gode nyhetssaker på løpende bånd, mange av dem vesentlige saker om manglende offentlighet og kritikkverdige forhold Vegard som journalist møter på sin vei.

Mange kommuner og andre offentlige instanser er proffe på å følge offentlighetsloven, og praktiserer meroffentlighet, mens flere har mye å lære. Heldigvis har Kommunal Rapport en journalist med så solid kompetanse på området, som er sulten på å finne ut enda mer og som har stå-på-og-aldri-gi-opp-evne som holder helt til mål.

Flere aviser har berømmet ham på lederplass. Vegard Venli er en døråpner av sjeldent kaliber, sier juryleder Harald Stanghelle. Det er godt det gode journalistiske arbeidet vinner fram. Vi vil fortsette og prioritere hardt, og legge til rette for at dyktige journalister får gjort en vesentlig jobb.

Siden åpenhet og velfungerende demokrati er så sentralt, er det fantastisk å kunne bidra til mer av dette. Det er veldig gledelig at hele Presse-Norge og demokratiet nå nyter godt av Kommunal Rapport-journalist Vegard Venlis prisbelønte arbeid.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.