Domsslutningen var – med unntak av bøtenivået til Hans Petter Abrahamsen – i tråd med påstanden til førstestatsadvokat Esben Kyhring.

Domsslutningen var – med unntak av bøtenivået til Hans Petter Abrahamsen – i tråd med påstanden til førstestatsadvokat Esben Kyhring.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Arkitekt og tidligere byggesaksleder dømt for grov korrupsjon

Sivilarkitekt Rune Breili og tidligere byggesaksleder Harald Svendsen er dømt til åtte måneders ubetinget fengsel for grov korrupsjon i Tjøme-saken.

Straffen er i tråd med aktors påstand. Svendsen og Breili har nektet straffskyld.

Saken omfatter et stort antall omstridte tillatelser til bygging i den attraktive strandsonen på Tjøme, svært nære relasjoner mellom et lokalt arkitektfirma og den kommunale byggesakslederen og ikke minst vederlagsfrie arkitekttjenester fra Breili til Svendsen.

Svendsen må også tåle inndragning av utbytte på 28.125 kroner. Dommen er enstemmig.

Bot til etterkommer

Hans Petter Abrahamsen, som etterfulgte Svendsen som byggesaksleder i Tjøme kommune, er dømt til å betale en bot på 20.000 kroner for tjenestefeil.

Ifølge Tønsbergs Blad skyldes boten at Abrahamsen feilbehandlet flere byggesaker da han var ansatt i kommunen. Boten er 4.000 kroner lavere enn aktors påstand.

Begge to anket dommen på stedet. De anker over skyldspørsmålet og straffutmålingen, skriver Tønsbergs Blad.

Varsler sto fram

Saken startet da Tom Ravndal oppsøkte NRK med en rekke dokumenter i mai 2017. Han hadde stusset over godkjenning av bygging i strandsonen, samt tette bånd mellom Svendsen, Breili og Abrahamsen.

Det ble vann på mølla da NRK tok tak i saken, som har blitt tett fulgt opp av lokale og nasjonale medier. Økokrim tok ut tiltale i fjor vår.

– Jeg tenkte jo ikke den gangen på hvor alvorlig dette kunne være. Jeg hadde nok egentlig et naivt forhold til det jeg hadde kommet over, sa Ravndal til kanalen før rettssaken startet i januar.

(©NTB)