UDI økte i høst støtten til barnefamilier som søkte om assistert retur, men få valgte å søke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UDI økte i høst støtten til barnefamilier som søkte om assistert retur, men få valgte å søke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixHeiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kun én familie med asylavslag søkte støtte til hjemreise

Fram til nyttår kunne barnefamilier som søkte assistert retur fra Norge, få inntil 200.000 kroner i støtte. Kun én familie søkte, melder NRK.

Utlendingsdirektoratet (UDI) økte i november den økonomiske støtten med 20.000 kroner ekstra per barn for lengeværende familier som søkte om assistert retur. Fristen gikk ut ved nyttår, og pågangen har vært svært liten.

– Det er vanskelig å vite hva årsaken er, men det er nærliggende å tro at det er vanskeligere å ta avgjørelsen om å returnere når man er en hel familie enn når man er en enkeltperson. Veldig mange har investert mye for å komme til Norge, og det er også mange kostnader forbundet med å reise hjem, sier seksjonssjef Katinka Hartmann i UDI til NRK.

Med den økte støtten kunne en familie med to barn få inntil 200.000 kroner i støtte, pluss betalt hjemreise. Det forutsatte at familien hadde hatt endelig avslag på asylsøknaden i mer enn to år.

Ordningen med assistert retur innebærer at UDI betaler flybilletten og gir familien et kontantbeløp. (©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.