Nyheter

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund mener at beløpet til helseteknologi er for lite.
Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund mener at beløpet til helseteknologi er for lite.

Mener 14,5 millioner kroner ekstra til helseteknologi er for lite

Bardu, Oslo, Bergen, Verdal og Kristiansand er blant vinnerne i en ekstra bevilgning i helseteknologiordingen. HELSETEKNOLOGIORDNINGENAVLØSER AKSON OG FELLES JOURNALLØFT

Publisert Sist oppdatert

– Beløpet er ikke nok til å dekke behovet til kommuner, mener Nasjonalforeningen for folkehelsen og Norsk Sykepleierforbund.

32 prosjekter får nå til sammen 14,5 millioner kroner fra helseteknologiordningen. 

HELSETEKNOLOGIORDNINGEN

  • Helseteknologiordningen er et program fra den norske regjeringen som skal hjelpe kommuner med å ta i bruk ny teknologi innen helse- og omsorgstjenesten.
  • Helsedirektoratet administrerer ordningen.

Da kan se en oversikt over kommuner og bevilgninger nederst i saken.

Pengene er en ekstrautdeling etter en tildeling i januar. Da var gapet på søknadssummen og den faktiske potten 281 millioner kroner. Potten var 56,7 millioner kroner. 

Fire kommuner får mest

Et samarbeid mellom Bodø, Bergen, Kristiansand og Stavanger får mest penger. De samarbeider om å anskaffe en ny elektronisk pasientjournal (EPJ) og får totalt 3,2 millioner kroner.

To prosjekter i Oslo får 800.000 kroner hver. Prosjektene går ut på å lage et system innen for øyeblikkelig helsehjelp og pasientvarsling med digitalt tilsyn. 

Bardu får 700.000 kroner til digital hjemmeoppfølging og etablering av kompetansenettverk mellom deltakende kommuner i Midt-Troms.

NFF og NSF ber om 100 millioner mer 

Med totalt 71,2 millioner kroner i bevilgninger er gapet mellom søknadssummen og potten nå 260,6 millioner kroner. 

Nasjonalforeningen for folkehelsen (NFF) og Norsk Sykepleierforbund (NSF) er ikke imponert over bevilgningen. De ber regjeringen bevilge 100 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett. 

- Vi er glade for at regjeringen ser nødvendigheten av å styrke ordningen, men når det opprinnelig ble søkt om over 330 millioner kroner, sier det seg selv at 14,5 millioner ikke er nok til å dekke behovet ute i kommunene, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i NFF.

– Tilskuddsordningen er kraftig underfinansiert. Det er tydelig at behovet er langt større enn det bevilgningen i statsbudsjett 2024 kan dekke. Vi ber om at helseteknologiordningen styrkes med 100 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett, i påvente av neste års budsjett, skriver de i en pressemelding. 

– Kommunene er klare

Leder Lill Sverresdatter Larsen i NSF påpeker at det er et politisk mål for regjeringen at flere skal bo hjemme lenger. 

– Både antallet søknader og størrelsen på investeringsbehovet som fremmes i søknadene viser helt tydelig at kommunene er klare til å ta fatt på arbeidet. Men de mangler økonomiske rammer for å få det til. Regjeringen må nå vise handlekraft og sette av flere penger til ordningen, skriver hun.

– Veksten i antall eldre og i antall som får demens er allerede i gang. For å bidra til trygghet og bedre livskvalitet for mennesker med demens og deres pårørende, er økt bruk av velferdsteknologi helt nødvendig, skriver generalsekretær Mina Gerhardsen i NFF.

AVLØSER AKSON OG FELLES JOURNALLØFT

  • Etter vraking av IKT-giganten Akson landet regjeringen på at en helseteknologiordning skal få fart på digitalisering i helse- og pleiesektoren.
  • Det ble satt av totalt 150 millioner kroner til ordningen i 2024.
  • Det er bevilget 67 millioner kroner til andre prosjekter. De handler stort sett om finansiering av samhandling og nettverk.
  • Prosjektene på til sammen 71,2 millioner kroner som nå har fått støtte, er innenfor tre områder: 
  1. Velferdsteknologi
  2. Digital hjemmeoppfølging
  3. Journalløsninger
Powered by Labrador CMS