Nyheter
Samvirkelag overtar vann og avløp i Austevoll
Austevoll kommune kvitter seg med hele vann- og avløpssektoren. Et samvirkelag skal overta alle VA-anleggene og drive dem sammen med det lokale kraftlaget.
Rådmann Rolf E. Nøstdal (t.v.) i Austevoll er skeptisk til at kommunen gir fra seg all innflytelse i VA-sektoren, men ordfører Olav P. Årland (KrF) ser ingen problemer med at kommunen kvitter seg med hele sektoren. - Som eiere av samvirkelaget vil folket ha direkte innflytelse gjennom årsmøtet og valg av styre, mener han. (Arkivfoto.) |
Om kort tid vil vannabonnentene i Austevoll selv eie både vannledninger, pumpestasjoner og renseanlegg, gjennom Austevoll Vatn og Avlaup BA. Alle kommunens eiendeler og utstyr innen VA-sektoren skal gis bort til det nye, folkeeide samvirkelaget.
Det nye samvirkelaget skal samarbeide med Austevoll kraftlag BA om utbygging, drift og vedlikehold av all infrastruktur i Austevoll, som vann og avløp, veilys, strøm og bredbånd. Trolig oppretter kraftlaget og vannlaget et felles driftsselskap, kalt Austevoll Infrastruktur AS.
Samvirkeløsingen ble først lansert som en idÈ av kraftlaget, som fikk et advokatfirma til å utrede den. 27. august ble modellen vedtatt i kommunestyret, med støtte fra FrP, Høyre, Sp, Austevoll-lista og to representanter fra KrF, inkludert ordfører Olav P. Årland (KrF).
Ordføreren håper den nye VA-modellen kan settes ut i livet alt fra årsskiftet.
- Mer demokratisk
Kommunestyret hadde valget mellom tre alternativer:
- Å la kommunen eie og drive vann og avløp som før.
- Å beholde eierskapet og konkurranseutsette driften, slik Fet kommune legger opp til.
- Å opprette et samvirkelag som overtar hele VA-sektoren.
- Vi valgte den siste og mest ytterliggående løsningen, sier FrP-representant Helge Andre Njåstad fornøyd til Kommunal Rapport.
Han har vært en av pådriverne for samvirkemodellen.
- Hvis man setter ut driften til et privat selskap, får man et privat monopol, og det er skummelt. Med samvirkemodellen er det i stedet innbyggerne og brukerne som får makta, argumenterer han.
Ordføreren tror også dette er en god løsning.
- Fordelen er at hvis man først graver en grøft, så kan man legge både vann og strøm i den samtidig. Dessuten har kraftlaget allerede en vaktordning utenom arbeidstid, sier Årland.
- Raskere utbygging
Ordføreren ser ingen problemer med at kommunen kvitter seg med hele VA-sektoren. Tvert om tror han nødvendig utbygging av vann- og avløpssystemet nå vil skje raskere. Deler av kommunen har lenge hatt dårlig drikkevann, og det må investeres i nytt renseanlegg.
- Kommunen har veldig dårlig økonomi og har vanskelig med å ta opp lån til dette. Kraftlaget har 150 millioner kroner på bok, påpeker Årland.
Han bekymrer seg ikke over at kommunepolitikerne mister styringen med vann- og avløpstjenestene.
- Som eiere av samvirkelaget vil folket til gjengjeld ha direkte innflytelse gjennom årsmøtet og valg av styre, sier han.
- Passer for VA
- Kan samvirkemodellen også være en modell for andre kommunale tjenester?
- Det kan hende. Jeg tror i alle fall den passer bra for VA-sektoren, der kundene betaler fullt ut for tjenesten. Da kan det være like greit å få det vekk fra kommunens regnskap, mener Årland.
Administrasjonen er nå i ferd med å utarbeide et forslag til vedtekter for Austevoll Vatn og Avlaup BA. Disse må vedtas av kommunestyret før samvirkelaget kan opprettes.
At samvirkelaget er et BA, innebærer at eierne har et begrenset økonomisk ansvar, i motsetning til i aksjeselskaper.