Varaordfører Bård Espelid (t.v.) og Geir Ove Haugland fra Askøy kommunes vann- og avløpsetat var med på befaringen av det tømte høydebassenget tidligere i uken. Foto: Jørgen Eide/NTB scanpix
Varaordfører Bård Espelid (t.v.) og Geir Ove Haugland fra Askøy kommunes vann- og avløpsetat var med på befaringen av det tømte høydebassenget tidligere i uken. Foto: Jørgen Eide/NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vannet på Askøy forurenset av hestemøkk

Analyse av vannprøver fra høydebassenget på Askøy fastslår at vannet har vært i kontakt med hestemøkk, melder Bergens Tidende.

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har i den siste tiden analysert tarmbakteriene som er funnet i vannet i høydebassenget på Askøy. Fredag kom svaret i en rapport til Askøy kommune, skriver avisen.

– Vannet vi har undersøkt, har vært i kontakt med hesteavføring, sier divisjonsdirektør Roald Sørheim i NIBIO. Instituttet har utviklet en DNA-basert metode for å avsløre hva slags forurensningskilde det er snakk om.

– Vi har ikke undersøkt om det er sykdomsfremkallende bakterier i vannet. Men vannprøven vi har fått viser at vannet er forurenset av hesteavføring, sier Sørheim.

Lekkasje i høydebasseng

En laserskanning av høydebassenget etter at det var tømt for vann tidligere i uken viste sprekkformasjoner. Etter det har hovedteorien vært at smitten har kommet seg inn i bassenget via disse sprekkene etter at det var tømt for vann

– Det er utvilsomt at det trekker vann inn her. At drikkevannet har vært lagret sånn i mange år er betenkelig. Dette rommet skal være tett, det skal ikke være sånn, sa varaordfører Bård Espelid til Bergens Tidende mandag.

Flere tusen askøyværinger har blitt syke av det forurensede drikkevannet. En 72 år gammel kvinne og en ett år gammel gutt har mistet livet. Siden smitten ble oppdaget har innbyggerne på øya utenfor Bergen måttet koke drikkevannet.