Seniorrådgiver i Eivind Wik Direktoratet for e-helse advarer mot manglende digital kommunikasjon i helsevesenet. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Seniorrådgiver i Eivind Wik Direktoratet for e-helse advarer mot manglende digital kommunikasjon i helsevesenet. Foto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Lege: – Dagens journalsystem rammer pasienter

Kreften til en eldre kvinne ble ikke fanget opp på grunn av manglende kommunikasjon mellom sykehus. Hun er ikke alene, ifølge seniorrådgiver Eivind Wik i Direktoratet for e-helse.

Eirik Wik er spesialist i allmenn- og samfunnsmedisin og har jobbet som fastlege i mange år. Det siste året har han vært seniorrådgiver i Direktoratet for e-helse. Torsdag fortalte han om sine erfaringer med dagens pasientjournalsystem på en pressefrokost som direktoratet og KS arrangerte i Oslo.

AKSON

  • Akson skal bestå av en felles kommunal pasientjournal som innebærer at helsepersonell i kommunene jobber i en felles journalløsning.
  • De første kommunene vil trolig kunne ta i bruk journalløsningen fra 2024–2025.
  • Akson skal også tilby en helhetlig samhandling. Det innebærer at innbyggere og helsepersonell i sykehus, kommuner og fastleger skal kunne utveksle informasjon digitalt.
  • Akson er beregnet til å koste rundt 11 milliarder kroner. Finansieringen er ikke bestemt ennå.

 

Kilde: Direktoratet for e-helse

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.