Vannet fra Øvre Kleppe høydebasseng i Askøy ble ledet over i avløpssystemet i helgen. Foto: Marit Hommedal/NTB scanpix
Vannet fra Øvre Kleppe høydebasseng i Askøy ble ledet over i avløpssystemet i helgen. Foto: Marit Hommedal/NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

72-åring fra Askøy døde trolig som følge av bakterier i drikkevannet

En foreløpig obduksjonsrapport viser at en 72 år gammel kvinne fra Askøy døde av blodforgiftning som trolig fulgte av campylobacterbakterier som er funnet i drikkevannet. 

Kvinnen døde på Haukeland universitetssjukehus 12. juni.

– Den foreløpige undersøkelsen konkluderer med at dødsårsaken trolig er blodforgiftning som følge av infeksjon. Det er påvist DNA fra campylobacter hos kvinnen, og campylobacterbakterier har trolig ført til en tarminfeksjon som har medført blodforgiftning, opplyser Vest politidistrikt i en pressemelding torsdag.

Kvinnen hadde en annen alvorlig sykdom og svekket immunforsvar. Hun var derfor ekstra utsatt for infeksjoner og påfølgende blodforgiftning, ifølge politiet.

Campylobacter

* Campylobacter er en gruppe bakterier som finnes hos dyr og mennesker. Regnes som en av de vanligste årsakene til diaré forårsaket av bakterier i Norge og Europa.

* Symptomer er diaré, magekramper, magesmerter og feber innen to til fem dager etter smitte. Diareen kan være blodig og fulgt av kvalme og oppkast.

* De fleste er syke i rundt en uke og blir friske uten spesiell behandling. I langvarige og vanskelige tilfeller brukes antibiotika.

* Hos mennesker som har nedsatt immunsystem, kan bakterien spre seg til blodomløpet og forårsake livstruende infeksjon. Noen får derimot ingen symptomer.

* Bakterien dør ved oppvarming til 70 grader.

* Spres vanligvis ikke fra person til person, men det kan skje. Sykdommen opptrer vanligvis i enkelte sporadiske tilfeller, og dyr kan også smittes.

Kilde: Forskning.no, Folkehelseinstituttet.

NTB

Etterforskes

Over 2.000 askøyværinger har blitt syke av drikkevannet i kommunen, hvor det er funnet campylobacterbakterier. 

En ettåring døde i juni. Også her viste den foreløpige obduksjonsrapporten at dødsfallet har sammenheng med en infeksjon som kan ha blitt forverret av campylobacter.

– Etterforskningen av drikkevannet pågår for fullt. Når det gjelder dødsfallene samkjører vi med fylkeslegen for å få avklart hvorvidt avdøde har fått forsvarlig helsehjelp, sier politiadvokat Cathrine Krohn i Vest politidistrikt til Bergens Tidende.

Høydebassenget tømt

Høydebassenget på Askøy som har blitt identifisert som kilde for forurensningen av drikkevannet, ble tømt i helgen. Alt vannet ble tømt ut via avløpsnettet slik at det ikke kunne komme ut igjen på drikkevannsnettet.

Tirsdag var representanter fra kommunen på inspeksjon i det nedtappede høydebassenget. Kommunen mener bakterier fra dyreavføring har kommet inn i fjellbassenget via fjellsprekker.

Varaordfører Bård Espelid sa mandag at han håpet kommunens kokevarsel for drikkevannet kan oppheves i løpet av noen uker, men at det bare kan skje dersom de er 100 prosent trygge på vannet.

Kommunestyret på Askøy hadde torsdag sitt første ordinære møte etter smitteutbruddet i kommunen.

– Jeg beklager sterkt at kommunen ikke har greid å gi reint vann til mange av Askøys innbyggere. Jeg ønsker sterkt å si unnskyld, sa ordfører Terje Mathiassen på møtet, ifølge NRK.

Fredag møter Askøy kommune fylkesmann Lars Sponheim om drikkevannssaken. Fylkeslegen, miljøvernsjefen og beredskapssjefen fra Fylkesmannen i Vestland deltar på møtet.