Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Blander roller i bompengeselskaper

Nærmere 60 personer i 16 bompengeselskaper har flere enn ett styre- og lederverv, viser en gjennomgang fra Riksrevisjonen. Flere har uheldige dobbeltroller, mener jusprofessor.

De 60 har flere styre- og lederverv, som gjør det mulig å påvirke beslutningene i selskapene, skriver Aftenposten. Rolleblandingen av ledelse, drift og styring som ble avdekket, tar Riksrevisjonen meget alvorlig.

Et blant mange eksempler som trekkes fram er Hardangerbrua, hvor en person får lønn både som styremedlem og daglig leder. Samtidig er han nestleder i bompengeselskapenes paraplyorganisasjon Norvegfinans.

Jusprofessor Geir Woxholt ved Universitetet i Oslo er kritisk til rolleblandingen.

- Grunnen er at de lett kan komme i inhabilitetsposisjoner. Når det gjelder bompengeselskapene, kan det ikke ses bort fra at de på en måte kan være konkurrenter. I slike tilfelle er det uheldig at samme personer er gjengangere i styrene, sier han til Aftenposten.

Mange av selskapene har lokalpolitikere i slike leder- og styreverv. I Lister bompengeselskap på Sørlandet har en daglig leder, åtte styremedlemmer, og åtte varamedlemmer som administrerer innkrevingen av bompengene. Styret har én representant fra hver av kommunene og fire representanter fra fylkeskommunen.

En gjennomgang Aftenposten har gjort viser at 13 av landets bompengeselskaper har mer enn sju styremedlemmer. Dette er for mange, mener professor Øyvind Bøhren ved Handelshøyskolen BI i Oslo.

- Tre til fire personer holder i massevis. Hvis alle skal representeres, flyttes interessekonfliktene inn i styrerommene. Det skaper lite effektivitet, sier han til Aftenposten.

Skrevet av: Eli Kristine Korsmo