Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Eldreomsorgen skulle skinne, Jens!

I hele valgkampen gikk Jens og hans venner rundt og proklamerte at eldreomsorgen skulle være en av hovedsatsingene til den kommende rød-grønne regjeringen.

Det var ikke måte på hvor flott og verdig de eldre pleietrengende skulle få det, så lenge vi valgte rød-grønt stemmepapir på valgdagen. Nå har det gått over ett år, regjeringen har lagt fram to statsbudsjetter, hvor er sola som skulle skinne over eldreomsorgen?

Nærmest daglig kan vi lese om uverdige forhold ved norske sykehjem, spredt rundt om i hele landet. Manglende pleie, feilmedisinering, uverdige leveforhold og fraværende omsorg er bare noen av de triste beskjedene vi kan lese om i mediene. Jeg tror mange er blitt skuffet.

10.000 nye årsverk innenfor pleie- og omsorgssektoren var et lite ambisiøst mål. Faktisk ikke mer enn hva som trengs for å følge den demografiske utviklingen i landet. Når man da i tillegg utvider disse 10.000 nye årsverkene til å omfatte stillinger som kulturarbeidere og administrative stillinger, vil det ikke bety noe annet enn at dette vil føre til en svekkelse av antall pleiehender i eldreomsorgen.

Litt mer penger til kommunene er løsningen til regjeringen. Dessverre er det slik at pengene som er gitt til kommunene ikke bare går til eldreomsorg, tvert imot. Nedbetaling av gjeld og økte lønnskostnader har stukket av med brorparten av kommunenes nye eldrepenger. La oss heller ikke glemme at det er de samme pengene som skal fylle opp alle svømmebassengene du lovte i valgkampen, Jens!

Det er på høy tid vi begynner å se på hvordan eldreomsorgen er innrettet. Hvorfor skal det være slik at det er bostedsadressen din som er avgjørende for kvaliteten på eldreomsorgen du mottar? Frp mener at staten må få finansieringsansvaret for eldreomsorgen, slik at det ikke er bostedsadressen som er avgjørende for hvor godt tilbud den enkelte mottar når han eller hun blir pleietrengende.

Verdighet er noe Frp setter høyt når vi snakker om eldreomsorg. Det er ikke verdig at eldre skal bo på gangen, få dusje én gang i uka, eller måtte bo på gangen i påvente av ledige dobbeltrom. Det er ikke verdig at du fratar eldre som har behov for pleie og omsorg enhver form for valgfrihet. Hvorfor vet Jens og Kristin hva som er best for fru Larsen når hun skal velge hvor hun skal tilbringe sine siste år på sykehjem?

Verdighet og respekt for eldre mennesker er noe som er under hardt press i dagens samfunn, og regjeringen bidrar ikke til å gjøre det bedre. Jens hadde eldreomsorgen som sin fanesak i valgkampen, og det forundrer meg ikke om han finner fram sine gamle argumenter når valgkampen starter opp igjen foran kommunevalget til høsten. Frp har eldreomsorgen som sin viktigste sak hver eneste dag, Jens, valgkamp eller ei. Ikke fordi vi ønsker å sanke billige stemmer, men fordi eldre i Norge fortjener det!

Skrevet av: Harald T. Nesvik