Nyheter

Kulturminne solgt i lukket møte

Folk i Sortland raser etter at kulturminnet Jennestad Handelssted ble solgt i et lukket formannskapsmøte i begynnelsen av mai. RV sender saken til kontrollutvalget.

- Vi mener Sortlands innbyggere har rett til å vite at innholdet i salgskontrakten er i strid med tidligere kommunestyrevedtak og intensjonene for handelsstedet. Det var dessuten ingen grunn til at møtet skulle lukkes med hjemmel i kommunelovens § 31, 3. ledd, sier Rose-Mari Moen (RV) til Kommunal Rapport.

Data Consult Eiendom AS, som eies av Kåre-Bjørn Kongsnes, er kjøper. Flere av formannskapets medlemmer var ikke klar over at det er firmaet som står som kjøper.

- Avtalen må gjøres med Kongsnes personlig. Når eiendomsselskapet eier bygningen, kan et hvilket som helst selskap kjøpe Jennestad, sier Moen.

Allmennheten

Brygga som hører til stedet, skulle, ifølge det tidligere kommunestyrevedtaket, holdes utenfor salg eller leie. Nå leies den ut fra og med 2002. Den årlige leien er 30.000 kroner. Salgssummen for handelsstedet er 400.000 kroner.

- Jeg vil videreføre den driften som har vært ved Jennestad og har ingen planer ut over det, sier Kongsnes til Bladet Vesterålen.

Til sommeren vil han starte renoveringen av stedet. Hovedhuset vil han bruke til bolig. Men han ser også for seg atelier og galleri i driftsbygningen.

I kontrakten heter det at kommunen har gjenkjøpsrett i fem år hvis kontrakten misligholdes og ellers i ti år. Videre heter det at kjøper har forkjøpsrett til brygga. Moen setter dermed spørsmålstegn ved om brygga likevel skal selges. Og hun mener at siden kommunen bare har forkjøpsrett i ti år, er det fritt fram for Kongsnes til å selge det om ti år.

- Tilgjengeligheten for allmennheten må sikres for all framtid, ikke bare for fem eller ti år, mener Moen.

Fylkeskommunens penger

Nordland fylkeskommune kritiserer Sortland kommunes salg av Jennestad. Ingen i fylkeskommunen er blitt informert om salget, til tross for at fylkeskommunen sammen med Riksantikvaren har gitt hundretusenvis av kroner i støtte til stedet over mange år.

Jennestad Handelssted inngår i prosjektet Fotefar mot Nord. Arkeolog Lars Erik Narmo i fylkeskommunens kulturavdeling truer nå med å trekke Jennestad ut av dette prosjektet. Han beklager at Sortland kommune ikke tar seg råd til å beholde det han karakteriserer som en kulturperle.

- Vi oppfatter oss som part i saken, sier Narmo til Bladet Vesterålen.

Kommunal Rapport har ikke lyktes i å få en kommentar fra rådmannen eller ordføreren i Sortland.

Mange dugnadstimer

Jennestad har tradisjoner som handel- og industrisenter fra tidlig på 1800-tallet. Det har vært handelshus, fiskemottak og dampskipsekspedisjon, blant annet. Brygga og butikken har de siste 20 årene vært drevet som handelsmuseum, mens hovedgården brukes til sosiale og kulturelle aktiviteter.

Lokalbefolkningen har vist stor interesse og vilje til å ta vare på stedet. Derfor ble Venneforeningen for Jennestad Handelssted stiftet, og foreningen har lagt ned atskillige dugnadstimer over mange år. Likevel har samtlige partier unntatt RV gått inn for salg.

Skrevet av: Siri Baastad

Powered by Labrador CMS