Nyheter

Klar for rettssak om ytringsfrihet

Mens Oslo kommune vurderer å se nærmere på regelverket for åpenhet, er Utdanningsforbundet klar til å kjempe - helt inn i rettssalen om nødvendig - for rektorenes rett til å delta i den offentlige debatt uten konsekvenser.

Slik konkluderte de to «partene», etter at en undersøkelse om skolelederes frykt for å uttale seg ble offentliggjort. 168 skoleledere i Akershus og Oslo har svart på undersøkelsen, som ble gjennomført i regi av Norsk Redaktørforening og fylkeslaget av Utdanningsforbundet i Oslo og Akershus.

Skoleledernes svar viser at et overveldende flertall kvier seg for å delta i den offentlige debatt. Halvparten oppgir at årsaken er kravet om lojalitet overfor arbeidsgiver, som de føler stadig øker. Dette til tross for at praktisk talt halvparten av lederne mener at deres lojalitet bør ligge hos elever/foresatte. 119 av skolelederne tror derimot at deres overordnete mener lojaliteten skal ligge hos administrasjonen. Bare 15 tror toppledelsen mener lojaliteten bør ligge hos elever/ledere.

Mest åpne skole

I en paneldebatt torsdag presiserte utdanningsdirektør Astrid Søgnen i Oslo kommune at skoleadministrasjonen i hovedstaden arbeider kontinuerlig med å legge forholdene til rette for at det skal være størst mulig åpenhet i skolen. Hun mener for øvrig at Oslo har den mest åpne skole i landet. Søgnen gikk så langt som til å godta en spissformulering som at «skolelederne skal stå fritt til å uttale seg uten konsekvenser, så sant de ikke lyver».

Både hun og finansbyråd André Støylen (H) var beske i sin kritikk av mediene, som de mener med sin spissing og spesielle vinkling har skapt frykt blant skolelederne for å uttale seg.

Søgnen kjente seg ikke igjen i undersøkelsen, men mener det er viktig å ta den på alvor og arbeide videre med den. Hun inviterte Norsk Redaktørforening til å delta i det videre arbeid med eventuell revisjon av regelverket.

Mangler kultur

Berit Eliassen, leder i Utdanningsforbundet i Oslo, er derimot svært bekymret for det resultat som var kommet fram, og mener at undersøkelsen beskriver hverdagen. Hun presiserte at reglene ikke er det største problemet, men mangel på kultur for å våge å stå fram og kritisere. Eliassen fikk medhold blant annet fra professor Henning Jakhelln på dette punkt.

Utdanningsforbundet vil ta fatt i overtramp og forfølge dem, om nødvendig inn i rettssalen.

- Det er ikke en slik situasjon offentligheten vil ha, selv om kanskje administrasjonen og politikerne i kommunene vil ha det slik, sa nestleder Per Aahlin i Utdanningsforbundet.

Arne Jensen, assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, pekte på tre hovedpunkter som bør forbedres:

  • Tydeligere lovfesting i arbeidsmiljøloven av ansattes rett til å ytre seg og opptre som «whistleblowers», uten at det skal etterforskes eller få konsekvenser for vedkommende.
  • Endre gjeldende reglementer i kommunene om uttalerett og ytringsfrihet.
  • Endre kultur og holdning til å delta i debatten i det offentlige rom.
Powered by Labrador CMS