Nyheter
Itte lysten på mager kost
LILLEHAMMER: Lillehammers kommunekropp må slankes. Men politikerne er lite lystne på å kutte ut kinogodteriene eller overlate de økonomiske kaloriene til private.
Maihaugen, De Sandvigske Samlinger, er Europas største utendørsmuseum med sine 185 hus. 185.000 besøkende er innom i løpet av året. Kari Kristiansen er omviser og kan fortelle på både spansk, tysk og engelsk om tannlege Sandvig og hans fantastiske samling av hus fra Gudbrandsdalen. |
Lillehammer er ikke bare frisk luft og gamle hus. Midt i gågata flokker studenter og annen ungdom seg rundt kaffebaren. Her finner vi også Guri Elisabeth Myrå fra Lillehammer. - Det beste med Lillehammer er vennene mine i kollektivet. Og det verste? Jeg tror det verste med Lillehammer er at det er en liten og tildels trangsynt by. Det bor ikke så veldig mange morsomme mennesker her, da. - Hva synes du om lokalpolitikerne? - Dem har jeg ikke noe forhold til. Jeg vet ikke hvem dem er, og de gjør ikke så mye av seg i mitt liv, i hvert fall. |
Siste konferering før møtestart. Ordfører Synnøve Brenden Klemetrud (Ap) gjennomfører møtet med kjedet rundt halsen. |
Lillehammer kommunestyre, 20. september 2001 |
Kommunestyresalen: 3 |
Tilhørerservice: 4 |
Sakskartet: 4 |
Møteledelse: 4 |
Debatt: 5 |
Total: 4 |
Saker: 4 av 5 vedtatt |
Møtets lengde: 4 timer inkl. pause og gruppemøter |
Frammøte: 45 av 47 representanter |
Tilhørere: 0 |
Møtevurdering |
Kommunestyresalen: Grei flerbrukssal med god plass. |
Tilhørerservice: Du får både bord og stol. Vedlegg ligger framme, men ikke saksdokumentet. Ordføreren sier fullt navn og parti på representantene, takk for det. |
Sakskartet: Saklig, greit og ikke for langt. Byråkratene boltrer seg derimot i vedlegg og ekstradokumenter. Positivt at kommunen har begynt å bruke KOSTRA-tall aktivt i et dokument der de sammenligner seg blant annet med nabobyene. |
Møteledelse: Ordfører Synnøve Brenden Klemetrud er en meget ryddig og korrekt møteleder. Hun holder seg unna debatten og kjører stramt. Kunne kanskje vært litt mer politiker og litt løsere i snippen? |
Debatten: Ikke noe å si på engasjementet i forsamlingen. Hele ni partier med alt fra RV til FrP skaper spenn i meningene. En ildsprutende bergenser blant fule døler gir også artige kontraster. |
Se fotoreportasje fra Lillehammer her!
Det er en fattet stemning i kommunestyresalen. Ordføreren vil begynne med sak nummer fire, nemlig strategi og økonomiplan 2002-2005.
Saksordfører leser rolig opp alle voteringene fra formannskapet. Det ser ikke så lyst ut for økonomien på Lillehammer. Det må strammes inn, og nye inntektskilder må oppdrives, dersom ikke Fylkesmannen skal sette dem på svartelista og nærmest ta over administrasjonen av kommunen.
Det åpnes for debatt, og hovedinnleggene er på sju minutter. Ragnar Nordgreen fra Ap entrer talerstolen, og hadde vi vært i et fly, ville ordføreren vært pliktig å blinke med fasten seatbeltskiltet. Innflytter Nordgreen fra Bergen har nemlig magen full av frustrasjon, og nå blåser han det ut over kommunestyret i et rasende tempo.
- Jeg uttrykker frustrasjon, innleder Nordgreen alle sine angrep med.
Og jeg skal kjapt prøve å oppsummere hva som plager den utflyttede bergenseren. Rådmannen legger fram en sak om salg av e-verksaksjer, selv om flertallet bestående av Ap og SV er imot. Kommunens økonomikonsulent er også kommunestyrerepresentant for Høyre og hjelper følgelig rådmannen i hans saksbehandling. Den samme Høyre-representant har vært ute i stedets eneste avis og stilt følgende retoriske spørsmål: Er det viktigere for sosialistene å holde på e-verksaksjene enn at folk dør mens de venter på metadon?
Sosialist Nordgreen føler seg forulempet av spørsmålet.
- Høyres saksbehandler driver politikk, sier Nordgreen.
Så dundrer han videre med en rekke innledninger som åpner med: - Jeg kan ikke forstå…
- Jeg kan ikke forstå hvorfor ikke Høyre kan være med på et aktivt eierskap i e-verkene. Og jeg kan ikke forstå hvorfor ikke de borgerlige kan møte oss i et kompromiss.
Alt dette og mer til fikk han sagt på sju minutter, den godeste Nordgreen.
Kommunestyret sitter igjen med bakoversveis. For etterfølgende gruppeleder for Høyre, Elise Birch Bulie, blir jobben å roe det hele litt ned.
Ideologi og valgflesk
- Jeg skal ikke kommentere Nordgreens innlegg. Det taler for seg, sier hun.
Hun slår et slag for privatisering og forsvarer salg av e-verksaksjer.
- Vi skal snart inn i en budsjettprosess hvor vi må bestemme hva vi skal slutte med, minner Høyres førstedame om.
Nestemann er SVs Aksel Hagen.
- Det er det offentlige og itte det private som bør eie kraftaksjer. Salg av aksjer gir bare freske penger på stutt sikt, mener Hagen.
Han mener Høyre vil selge av ideologiske årsaker, men innrømmer gjerne at det er ideologien som gjør at SV vil beholde dem.
Senterpartiets Kristian Dahl vil flyte på valgflesket.
- Vi får håpe de fagre løfter fra valgkampen blir innfridd. Da blir vi redda av gongen. Det er det jeg håper på, sier han.
RVs Helge Galterud tror ikke på løfter og valgflesk. Han vil ha revolusjon.
- Den dagen alle innbyggera i kommunen og landet for øvrig er lei av løgner og begynner å demonstrere og streike, da kanskje det blir mer penger til helsesektoren, sier han.
RV foreslår at man skal skru opp skatteanslaget, bryte kommuneloven og blåse i om kommunen havner på Fylkesmannens verstingliste. Han oppfordrer innbyggerne til å gå i demonstrasjonstog.
Kinosalg og kulturkutt
Det er noen forslag til kutt og inntjening. FrP tror det er penger både spart og tjent på å selge kinoen. Knut Helge Larsen fra Ap har tatt fram kommuneplanen og lest litt i de fagre målsetninger fra før de fikk prislapp.
- Det står at vi skal ha et levende kulturliv. Av en eller annen grunn har FrP stemt for det, sier Larsen.
Han mener byen kan se langt etter både honnørbilletter, barnefilm og alternativt programvalg om kinoen blir solgt til private. Han kaller FrP for kulturfiendtlig. Det terger FrPs Knut Larry Trannum.
- Vi foreslo å plastlegge storbakken til sommerbruk ved hjelp av sponsorpenger. Det ble nedstemt. Så vi er itte kulturfiendtlige, sier Trannum, og minner om at sport er også kultur.
Debatten lover i det hele tatt dårlig for den kommende budsjettprosessen, der prioritering blir et avgjørende tema. Flere talere er inne på at man ikke klarte å velge i fjor heller, og det svir de for nå.
SVs minstemann Åsmund Strand Johansen har ikke sagt noe før. Han får siste ordet.
- Ja, da vil jeg få konkludere på vegne av hele kommunestyret. Lysten er ikke tilstede til å kutte i tjenestetilbudet. Da må vi ta kampen opp med våre sentrale politikere på Stortinget, sier han.
De synes nok det var en fristende tanke noen hver. Men først må man nok prøve magerost på kommunehuset.