Nyheter
– I en krise er det viktig å ta innbyggernes perspektiv
Da vannskandalen traff Askøy, var eks-varaordfører Bård Espelid opptatt av én ting: Å se saken fra askøyværingenes side.
Bård Espelid var den som nærmest døgnet rundt frontet, informerte og forklarte vannkrisen i Askøy i fjor sommer, da bakterier fra dyreavføring kom inn i et høydebasseng og gjorde store deler av innbyggerne syke. 76 personer måtte på sykehus, og en 72-årig kvinne døde.
– Det var ulikt syn på krisekommunikasjon mellom politikk og administrasjon. Mange mener at strategien i en slik situasjon skal være å beskytte kommunene. Vi ble enige om å ha et innbyggerperspektiv. Vi skulle være opptatt av hva innbyggerne var opptatt av, fortalte Espelid under kontrollutvalgskonferansen denne uken.
Han fortalte at noe av det Askøy kommune er altfor lite flinke til, er å svare på innbyggernes henvendelser og kommentarer.
– Når innbyggerne ikke får svar på sine henvendelser, så eksploderer det. Mange har påstått at de har fått dårlig vann, men aldri svart på klagen. Jeg synes vi skal utfordre oss selv på ikke å svare med taushet. Kan vi ikke svare der og da, så må vi si at vi skal komme tilbake, sa Espelid.
Tilliten sank
Under kontrollutvalgskonferansen fortalte Espelid at kokevarselet kommunen sendte ut på SMS, var utformet på en slik måte at innbyggerne ble urolige og oppfattet at kommunen ikke var i stand til å håndtere krisen. Tilliten sank, og konspirasjonsteoriene florerte.
– Det ble ubehagelig for ansatte å skulle rette opp feilene. De ble møtt med skjellsord og nesten med trusler. De måtte alltid være to og to, og trengte debrifing i etterkant, fortalte Espelid.
Han var åpen om at tilliten til kommunen sank som en stein som følge av vannkrisen.
– Det at vi som kommune ikke evner å skaffe rent vann i springen, er noe av det verste som kan skje. Vi har familier der foreldre har mistillit til kommunen, og ikke vil drikke kommunalt vann. På lenge sikt kan vi få et folkehelseproblem – at barn i kommunen ikke vil drikke vannet, sa Espelid.
Ble sjokkert
Fra scenen fortalte eks-varaordføreren at han ble sjokkert da han så bildene av høydebassengets innside for første gang. Det som skulle være et hygienisk rom i fjellet, framsto som alt annet enn hygienisk.
– Hos mange er risikoforståelsen at vi ikke har risiko så lenge alt går bra. Det å forstå risiko er en utfordring på alle plan, sa Espelid.
Han sa at sikkerhet i vannforsyning ikke bare handler om teknologi, men også tilstrekkelig kompetanse, styringsstrukturer og opplæring.
– Jeg tror de fleste politikere har for liten forståelse av hvor viktig det er. Det er lett å tenke at når man har satt av midler til 1 km ledning, så har man gjort det man skal, sa Espelid.
Askøy kommune er fremdeles under politietterforskning for brudd på drikkevannsforskriften. Samtidig har kommunestyret satt i gang en uavhengig gransking for å få svar på hva som skjedde. Den skal etter planen leveres i oktober.